You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Udenlandsk arbejdskraft skaber nyt liv i lokalsamfund

04.10.2022

Det skaber nyt liv til både fabrikker og lokalsamfund at få udenlandske medarbejdere. Det viser en ny intern rapport fra Royal Greenland.

I 2017 ansatte Royal Greenland de første udenlandske medarbejdere til fabrikkerne herhjemme, hvor der mangles lokal arbejdskraft. Det har været med til at skabe nyt liv i byer og bygder.

I 2017 blev de første udenlandske fabriksarbejdere ansat i Sisimiut, Maniitsoq, Uummannaq og Qasigiannguit.

For at imødekomme problematikken, har man i bygden Tasiusaq i Nordgrønland suppleret den lokale arbejdskraft med udenlandske medarbejdere.

For anlægsleder Najannguaq Olsvig, har det været berigende både professionelt og personligt.

- De udenlandske medarbejdere er fuldt integrerede i vores samfund, og de har gjort vores arbejde nemmere. De er meget omgængelige og kan lide at grine, ligesom os. De lærte at tale grønlandsk ret hurtigt, hvilket har gjort vores forhold til hinanden en del nemmere, fortæller Najannguaq Olsvig.

Ifølge anlægslederen gik det hurtigt med at få integreret de nye kollegaer i lokalsamfundet.

- De elsker at bo i Tasiusaq, og de synes, at beboerne er meget venlige. Fiskerne giver dem fisk, og de har endda fået en hundehvalp foræret, som de laver mad til hver dag. De er enormt venlige og deltager i sociale arrangementer i bygden, siger hun.

Uddannelse fremfor bygdeliv

Ifølge HR Senior Konsulent i Royal Greenland, Søren Olsen Damgaard, har befolkningsudviklingen i bygderne resulteret i mangel på arbejdskraft flere steder.

- Befolkningen i de grønlandske bygder er aldrende. Flere og flere unge vælger at uddanne sig i de større byer, og det er de færreste, der vender tilbage til deres bygd. Det betyder, at vi mangler arbejdskraft til flere fabrikker, fortæller han.

Søren Olsen Damgaard besøgte, sammen med Royal Greenlands HR-afdeling, fem nordgrønlandske bygder i løbet af denne sommer, for netop at møde de ansatte på fabrikkerne.

- Det er vigtigt for virksomheden, at medarbejderne har et meningsfuldt arbejde. Derfor er det i vores interesse at møde vores medarbejdere ansigt til ansigt og lade dem sætte ord på deres arbejdsliv. Dette gælder naturligvis også for vores udenlandske fabriksarbejdere, fortæller HR Senior Konsulent, Søren Olsen Damgaard.

Royal Greenland har udenlandske medarbejdere fra Filipinerne, Kina, Thailand, Japan og Sri Lanka

Næste nyhed: Det er på de internationale markeder at salget sker
...