You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Endnu en rekord til Avataq

12.01.2022
Avataq er en kombinationstrawler som kan fiske efter rejer og hellefisk. Den var den første af de tre store investeringer i topmoderne trawlere. De andre trawlere er Sisimiut og Nataarnaq. Sidstnævnte investering er sket med Ice Trawl Greenland A/S, som Royal Greenland er medejer af.

Royal Greenlands trawler M/tr Avataq slår rekorden for tredje gang og lander over 1.000 tons rejer

Se video: 

Endnu en rekord til Avataq

Tid:

For knap en måned siden sejlede Avataq ud af Nuuk med skipper Tordar Dimon ved roret, sammen med en besætning på 25 mand. Disse har arbejdet hårdt under turen, som nu har vist sig at betale sig. Onsdag den 12. januar lagde trawleren til kajs ved Atlantkajen i Nuuk, med en rekordfangst ombord.

- Det er første gang i landets historie at der fiskes en kvotevægt på 1.045 under én tur, som efter at have været forarbejdet ombord, giver en last på 1.003 tons rejer, fortæller driftschef i Royal Greenland, Johan Berthelsen med stolthed i stemmen.

Det er tredje gang at Avataq slår rekord. Første gang var det den 18. maj 2020 hvor lasten på en enkelt tur var på 903 tons rejer. Den anden gang var den 6. august 2020 hvor rekorden blev slået med 24 tons mere, altså 927 tons rejer.  Læs mere om de andre rekorder her

Fra højre:

Skipper Tordar Dimon, fabrikschef 2 Sebastian Bisgaard, fabrikschef 1 Sámal Jákup Olsen og kokken Christian Nielsen ved ankomsten til Nuuk.

Skipperne på Avataq, Jógvan Tróndarson og Tordar Dimon, sagde allerede dengang, at det kun var et spørgsmål om tid, før Avataq kunne fiske over 1.000 tons. Trawleren har nemlig en lastekapacitet på 2.850 kubikmeter, en længde på 82,3 meter og en bredde på 18 meter, hvilket giver plads til så meget på én tur. For nogle år tilbage kunne den største trawler have en fangst på op mod 400-500 tons per tur.

Driftchef Johan Berthelsen

- Det er første gang i landets historie at der fiskes en kvotevægt på 1.045 under én tur, som efter at have været forarbejdet ombord, giver en last på 1.003 tons rejer.

Men det er ikke kun størrelsen af skibet der har betydning, for uden en god besætning var det ikke muligt at få så god en fangst.

- Vi har en utrolig god og stabil besætning på alle poster, hvilket gør at det bliver nemt at arbejde med. Jeg alene kan ikke gøre arbejdet, hvor jeg styrer skibet. Det er de gode folk ombord der skal have den største ros, siger skipper Tordar Dimon.

Nytår i Avataq

Gruppebillede af hele besætningen.

Nu skal Avataq losses for at gennemgå små reparationer, indtil næste besætning påmønstrer og sejler ud. Og hvem ved. Måske slår de rekorden igen?  

Næste nyhed: Vejen mod vinter-OL
...