You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Fiskekar- og kasser har stort genbrugspotentiale

13.01.2021

Fiskekar- og kasser, der anvendes i produktionen og til opbevaring af fangster ombord på fiskefartøjer indeholder meget plastik; og det kan sagtens være af genbrugsplast.

Fiskekar – substitution og genanvendelse

Alle Royal Greenlands fiskekar består i dag af polyetylen (PE) med en kerne af polyuretan (PUR), som giver en god isolerende effekt. Da de to materialer ikke er forenelige i en genanvendelsesproces, kan karrene ikke neddeles til granulat og genanvendes. Royal Greenland har derfor igangsat en proces, hvor vi vil udfase de eksisterende kar og erstatte plastsammensætningen med monomateriale, det vil sige materiale, der er baseret på samme polymerstruktur. Fremover vil både overflade og kerne bestå af PE materiale, som forventes at være tilstrækkeligt isolerende, både mod ekstrem kulde og varme.

Det vil tage tid at udfase alle eksisterende PE/PUR kar og der arbejdes derfor samtidig på at de kan indgå i en genbrugscyklus. På nuværende tidspunkt samarbejdes der med en polsk virksomhed, der reparerer karrene, således at de kan tages i anvendelse igen. Dette kan naturligvis kun ske et vist antal gange, hvorefter karrene vil indgå i en forbrændingsproces. De nye PE/PE kar vil derimod både kunne repareres og derefter granuleres.

Fiskekasser - genanvendelse

Fiskekasser består allerede i dag af monomateriale, nemlig HDPE, som er en hård og slidstærk plastik. Materialet kan dermed genanvendes. Royal Greenland har indgået en leveringsaftale for udtjente fiskekasser med en aftager i Tyskland. Genanvendt plast som granulat er i øjeblikket i høj kurs, da efterspørgsel er stigende, og den opnåelige markedspris kan dermed dække dele af de omkostninger, der er forbundet med at opsamle og videresende de udtjente kasser og dermed undgå at de efterlades i naturen.

Næste nyhed: Nytår 2021
...