You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Markant øget indhandling i Kangaatsiaq

31.01.2018

Indhandlingen til Royal Greenlands fabrik i Kangaatsiaq og anlæg i bygderne Attu, Ikerasaarsuk og Niaqornaarsuk er steget med op imod 400 procent i årene fra 2012 til 2017.

- Vi har set en stigning af produktion i perioden fra 2012 til 2017 fra 800 tons til 3500 tons i Kangatsiaq og bygder. Det svarer til en stigning på næsten 400 procent. Stigningen i indhandlingen i Kangaatsiaq og bygder i løbet af de sidste år er glædeligt, og vi er fortrøstningsfulde med de tiltag vi har gjort i både Kangaatsiaq og i bygderne i området, siger driftschef i Royal Greenland, Sten Sørensen.

Royal Greenlands fabrik i Kangaatsiaq fik installeret filet linje til produktion af torskefilter i maj 2015. Siden har produktionen og medarbejderstaben i Kangaatsiaq været stødt stigende, og det er i Kangaatsiaq at den største stigning er sket. Indhandlingen i Kangaatsiaq steg fra 400 tons i 2012 til 2000 tons i 2017.

Bygdeanlæg

Royal Greenland overtog bygdeanlægget i Attu fra det konkursramte Arctic Green Food i 2014. Her opgraderede Royal Greenland i bygning og fryseanlæg, således anlægget levede op til krav fra fødevarestyrelsens. Siden er der blevet etableret tre containere til frysevarer, så der kan produceres løbende, også selvom Royal Arctic Lines afskibninger er begrænsede.

- Vi har overtaget en anden del af det tidligere servicehus der er ombygget til produktionsområde og udvidet med to ekstra containere til færdigvarer i Niaqornaarsuk. Så vi kan producere mere nu også i perioder, hvor Royal Arctic Line har svært ved at følge fartplaner. Udvidelsen har også medført en forbedret produktions flow. Anlægget i Niaqornaarsuk er Royal Greenlands største saltfisk anlæg i Grønland, siger Sten Sørensen, og forsætter:

- Vi producerer også saltfisk i Ikerasaarsuk, hvor indhandlingen er steget til næsten det dobbelte fra 2012 til 2017.

Fryselagre tømmes ikke

Sten Sørensen siger at afskibningskapaciteten på Royal Arctic Lines skibe generelt er for lille i Kangaatsiaq området.

- Selvom afskibning af færdigvarer sker løbende, så tømmes vore lagre ikke helt når der er afskibning. Konsekvensen er fyldte lagre og dermed lukning for indhandling og hjemsendelse af personale i korte perioder. Denne problematik er blevet markant værre i 2017, hvilket også skete op til julen 2017, hvilket medførte lukning for indhandling og hjemsendelse af personale på fabrikken i Kangaatsiaq. Derfor har vi i sæsonen 2018 planer om at betjene Kangatsiaq området med brøndbåden, såfremt vi får tilladelse til det, siger Sten Sørensen.

Royal Greenland har lavet teknisk udvidelse på fabrikken i Kangaatsiaq.

- I december 2017 fik vi opsat en ekstra pladefryser, der muliggør øget filetproduktion i Kangaatsiaq, og vi har indkøbt tre huse til indkvartering, en lagebygning, opsat en tunnelfryser til store fisk. Vores mål er at få tilstrækkelig bemanding fra bygder i området, således vi kan udvide filetproduktionen til to hold og dermed øge mængderne. Det vil betyde beskæftigelse til yderligere 20 medarbejdere og øge kapaciteten og indtjening på fabrikken betydeligt, siger Sten Sørensen.

Fabrikschef i Kangaatsiaq Abia Thorsteinsen oplyser at de har beskæftiget cirka 60-65 under højsæsonen i 2017 og han regner med, at de under højsæsonen 2018 vil beskæftige cirka 80 medarbejdere.

Anlægget i Niaqornaarsuk er Royal Greenlands største saltfisk anlæg i Grønland, siger Sten Sørensen. Der produceres også saltfisk i Ikerasaarsuk.

Indhandlingen til Royal Greenlands fabrik i Kangaatsiaq og anlæg i bygderne Attu, Ikerasaarsuk, Niaqornaarsuk, er steget med op imod 400 procent i årene fra 2012 til 2017. På billedet ses medarbejdere i fuld gang med produktion af torskefileter i Kangaatsiaq.

Næste nyhed: Laborantelev dimitterede med topkarakter
...