You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Ny istandsat fabrik mangler arbejdskraft

04.12.2018

Royal Greenlands farbrik i Saattut er genåbnet efter flere måneders ombygning. Fabrikken i Saattut kan nu producere tre gange så mange hellefisk i døgnet end tidligere. Det betyder at fiskere fra området kan indhandle op til 15 tons i døgnet mod tidligere fem tons, men fabrikken mangler arbejdskraft.

- Fabrikken i Saattut genåbnede i sidste uge efter en ombygning siden 1. august 2018. Ombygningen betyder, at der nu kan produceres 15 tons hellefisk i døgnet mod tidligere fem tons, siger driftschef i Royal Greenland, Niels Ole Møller.

Efter ombygningen er fabrikkens råvarelager blevet fordoblet, der er installeret en sorteringsmaskine og to nye pladefrysere, derudover er der foretaget renovering på fabrikkens flow-linje.

Disse nye og moderne redskaber gør, at de mellem 50 og 60 jollefiskere i Saattut, kan indhandle tre gange så mange fisk i døgnet end tidligere, men efter fabrikkens genåbning er fabrikken igen ramt af mangel på arbejdskraft.

Mangler arbejdskraft

- Det er dejligt at vi kan producere igen, også fiskerne er glade for at indhandle i Saattut igen, men desværre mangler vi arbejdskraft, siger anlægsleder i Saattut, Marie Knudsen, og hun forklarer:

- Avannaata Kommunea har lukket bygdens fritidsordning i Saattut, og da nogle af vore syv medarbejdere er mødre til små børn, er de på grund af pasningsproblemer nødt til at gå fra deres arbejde midt i arbejdstiden, selv om de hellere vil arbejde fuldtid. Det påvirker produktionen, og desværre kan kommunens arbejdsmarkedskontorer ikke henvise folk til os, siger Marie Knudsen, og fortsætter:

- Derfor søger vi medarbejdere ved at ringe til folk i bygden.

I de fire måneder fabrikken i Saattut var lukket sejlede de fleste fiskere til Uummannaq for at indhandle deres fangst, men de har også haft mulighed for at laste deres fangst i Saattut havn, der så blev transporteret til Uummannaq med et skib.

Medarbejdere på fabrikken i Saattut blev tilbudt et arbejde på fabrikken i Uummannaq i lukkeperioden i Saattut, hvilket én af medarbejderne benyttede.

Fabrikken i Saattut der beskæftiger op til 15 medarbejdere i højsæsonen, producerer hale-og hovedkappede hellefisk samt helfisk.

Der bor 240 mennesker i Saattut.

Efter ombygningen er fabrikkens råvarelager blevet fordoblet, der er installeret en sorteringsmaskine og to nye pladefrysere, derudover er der foretaget renovering på fabrikkens flow-linje.

Royal Greenlands farbrik i Saattut er genåbnet efter flere måneders ombygning. Fabrikken i Saattut kan nu producere tre gange så mange hellefisk i døgnet end tidligere.

Arne Zeeb i gang i det nye råvarelager

Anlægsleder, Marie Knudsen, og medarbejder Arne Zeeb er fotograferet foran et af to nye pladefrysere

Kilder:

Foto: Marie Knudsen

Næste nyhed: Avataq søsat
...