You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Økonomisk fremgang i Aappilattoq i Sydgrønland

01.03.2018

Siden Royal Greenland åbnede indhandlingsanlægget i Aappilattoq i Sydgrønland i november 2014, har fiskerne i bygden der indtil 2014 levede af sælskinds-indhandling, øget deres indkomst betydeligt. I 2015 indhandlede bygdens fiskere til en værdi af 1,5 millioner kroner, der øgedes med cirka en millioner kroner i 2017, da fiskerne indhandlede fisk til en værdi på cirka 2,5 millioner kroner i 2017.

- Det er mærkbart at fiskerne og deres familier har flere penge til rådighed. Hele bygden har stor glæde af den udvikling der er sket i bygden, siden Royal Greenland åbnede anlægget i 2014. Vi har alle gode forhåbninger om endnu mere udvikling i fiskeriet i Aappilattoq i fremtiden, siger anlægsleder i Aappilattoq, Nikolaj Benjaminsen.

Tiltag

Siden åbningen af anlægget i Aappilattoq har Royal Greenland foretaget flere tiltag for at forbedre fiskeriet i området og dermed indhandlingen til anlægget, ved investering i et hus, der benyttes til indkvartering af udefrakommende fiskere, samt økonomisk lån til syv fiskere til køb af tilsvarende joller og fiskeredskaber.

I juli 2017 købte Royal Greenland tre Poca joller der blev lejet ud til tre fiskere fra bygden. De tre fiskere har mulighed for at købe deres lejede Poca joller, hvilket er deres hensigt. I sidste uge fik endnu fire fiskere udleveret deres nye Poca 600 joller med tidsvarende redskaber. De fire fiskere fik ESU tilskud samt et økonomisk lån fra Royal Greenland til køb af deres joller. Anlægslederen i bygden siger, at købet af tre første Poca 600 joller, der blev lejet ud til tre fiskere, nu har båret frugt.

- De tre fiskere der fik mulighed for at leje Poca 600 joller, har siden de startede med at fiske i deres nye joller fordoblet deres indhandling af hellefisk og dermed også deres indkomst. Derfor har jeg store forhåbninger om god indhandling fra de fire andre fiskere der fik deres nye joller i sidste uge også, siger Nikolaj Benjaminsen.

Taknemmelig over fremgang

Også Formand for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget i Kommune Kujalleq, Simon Simonsen glæder sig over fremgangen i den lille bygd med 111 indbyggere.

- Vi er taknemmelige over at Royal Greenland åbnede anlægget i Aappilattoq, og siden også foretaget flere tiltag for at fremme fiskeriet i området. Det er mærkbart at bygdens indbyggere nu er selvforsynende og, at flere i bygden ikke længere modtager offentlige ydelser. Det er glædeligt for indbyggerne, men også for kommunens økonomi. Da fiskeriet i området er i fremgang har vi forhåbninger om, at den økonomiske fremgang i Aappilattoq fortsætter, siger Simon Simonsen.

På nuværende indhandler 24 jollefiskere til Royal Greenlands anlæg i Aappilattoq der har fire ansatte.

Havnen i Aappilattoq anno 2014. Det var før fiskerne i bygden fik mulighed for at forny deres joller og fiskredskaber.

Anlægsleder i Aappilattoq med store hellefisk der netop er indhandlet til anlægget i Aappilattoq.

Kilder:

Foto: Møller Lyberth

Næste nyhed: Fremgang på grund af stabil arbejdskraft
...