You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Royal Greenland leverer tilfredsstillende resultat trods svære vilkår

24.04.2023

Royal Greenland leverer et trecifret millionoverskud på trods af udfordringer på de internationale markeder i 2022.

Royal Greenland kom i 2022 ud med et resultat før skat på 235 mio. DKK, og omsætningen endte på 5,8 mia. DKK. Det er et tilfredsstillende resultat, forklarer Susanne Arfelt Rajamand, der er administrerende direktør i Royal Greenland.

  • Årets tilfredsstillende resultat er baseret på vores grønlandske kernearter, der har klaret sig godt. De har forsat den positive udvikling, der begyndte i slutningen af 2021 efter, at salget var hårdt presset under Covid-19 pandemien, siger Susanne Arfelt Rajamand.

Det betyder, at skalrejer, kogte og pillede rejer og hellefisk er kommet tilbage på de almindelige indtjeningsniveauer, og sågar den tabsgivende torskeaktivitet har udviklet sig positivt.

  • Vi har gennem de seneste år investeret i en række nye, moderne trawlere, og det har allerede en positiv effekt, og understøtter en positiv salgsudvikling på markederne, fortæller Susanne
    Arfelt Rajamand.

Specielt for hellefisk og skalrejer er det positivt, at salget til Kina er i vækst og tilbage på tidligere
niveauer.

Omsætningen på 5,8 mia. DKK er en stigning på to procent i forhold til 2021.

Stigende omkostninger udfordrer

Selvom 2022 bød på flere positive resultater, har det også været et udfordrende år. Omkostningerne har nemlig været kraftigt stigende.

  • Udviklingen skyldes den stigende inflation og specielt de stigende energipriser, som Ruslands invasion af Ukraine har medført. Krisen har også skabt en usikker markedssituation i Europa med en afmatning i de seneste måneder, forklarer Susanne Arfelt Rajamand.

Det påvirker Royal Greenland, da Europa er et af de vigtigste markeder for koncernen.

Hertil kommer, at Royal Greenland stoppede alt salg til det russiske marked primo marts 2022, hvilket var et fravalg af en omsætning på 100 mio. DKK.

Salg i Nordamerika gik tilbage

Samtidig er salget af snekrabber gået tilbage. Det står i kontrast til udviklingen i de forrige år, hvor snekrabber har været hjørnestenen i Royal Greenlands indtjening.

  • Salget har været udfordret som følge af meget høje råvarepriser samt et svækket marked i Nordamerika. Salgspriserne er faldet med mere end 50 procent i forhold til 2021, da efterspørgslen i foodservice- og detailsegmenterne faldt markant, fortæller Susanne Arfelt Rajamand.

Årets overskud matcher dog de tidligere niveauer, som Royal Greenland har præsteret, på trods af de omtalte udfordringer i 2022.

For yderligere information, kontakt Koncern Kommunikationschef Masaana Egede: +299 547785

Næste nyhed: Medarbejderkursus i Paamiut var en succes
...