Ilulissat fabrikken blev ombygget i 2011, og i stedet for at smide den rustfrie stål affald på byens jerndump, besluttede teknisk chef Jens Madsen og fabrikschef Hans Lars Olsen at finde ud af om de kunne sælge skrottet.

Jens Madsen og Hans Lars Olsen søgte på nettet efter firmaer, der opkøber restprodukter som jern og metal. De fandt Uniscrap i Søborg i Danmark, tog kontakt og fandt ud af, at de gerne ville modtoge affaldet. De fyldte en 20 fods container op med rustfrit stål affald, ventede lidt på at verdensmarkedspriserne på jern og metal steg, og sendte containeren af sted. De tjente fabrikken omkring 70.000 kroner på, dette efter at alle omkostningerne er betalt.

- Vi har gentaget succesen i år. Vi fyldte en container op igen, og denne gang tjente vi 50.000 kroner. Lige nu er vi i gang med at fylde en tredje container op med blandet jern og metal affald, såkaldt sort jern og rustfrit stål. Vi har fundet ud af, at Uniscrap også gerne vil have gamle kabler, så dem sender vi med i år. Det er den vej, vi skal i fremtiden med hensyn til jern og metalskrot, fortæller Jens Madsen.

Madsen nævner, at også Qasigiannguit fabrikken har udvist interessere for at gøre det samme.

- Ideen med at sende skrot til Danmark er super. Det er jo på alle måder fint at få ryddet op og oven i købet få lidt penge til fabrikkens drift, udtaler Sten Sørensen, souschef i Royal Greenlands driftsafdeling, sig om emnet.

Uniscrap køber og behandler alle former for restprodukter (jern og metal) og affald fra håndværkere, handel/industri, landbrug, kommuner, affaldsselskaber og nedbrydningsvirksomheder med henblik på at genvinde mest muligt.

Tekst: Bula Larsen, bula@royalgreenland.com
Foto: John David Eriksen, jder@royalgreenland.com 

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet