På grønlandsk betyder TUUGAALIK et dyr med et horn.

Forfatteren Ivar Silis skrev i 1985 en bog om en narhval kaldet Tuugaalik. Narhvalen er et prægtigt dyr, som hovedsageligt lever af hellefisk. Det er et dyr, som er meget forfinet i sin biologi og udstyr; specielt til at spore og jage hellefisk. Historien om Tuugaalik er dog også en historie om en sårbar natur, som man skal have respekt for og værne om.

Den minder os om, at selvom vi er i besiddelse af den bedste teknologi og evne til at fange fisken, er vi stadig forpligtede til at arbejde for, at naturens orden bevares og respekteres.

Rederiet Qaleralik A/S, som Royal Greenland via ejerskab i Ice Trawl Greenland har del i, har igennem længere tid arbejdet på at finde en afløser til trawleren Manu.

Manu har gennem de sidste 3 år måttet opgive at fiske kvoten op på østkysten og har været nødt til at acceptere, at 5-600 tons hellefisk er blevet refordelt til de andre aktører i det havgående fiskeri.

Dette ønsker rederiet at ændre på, derudover forventer man, at rederiets samlede kvote kan fiskes hurtigere, end tilfældet er i dag. Det giver mulighed for, at Tuugaalik kan deltage i det pelagiske fiskeri på østkysten efter bl.a. makrel.

Valget er faldet på den 10 år gamle norske trawler Hopen. Den ankommer til Skagen den 25. februar 2013, hvor den skal have udskiftet forskelligt fabriksudstyr, så den bliver klar til at sejle til Grønland og fange hellefisk, rødfisk og makrel.

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet