- På grund af isfrit hav har Royal Arctic Lines' transportskib været i stand til at afskibe vore lagerbeholdninger i Kangaatsiaq og i bygderne Ikerasaarsuk og Niaqornaarsuk. Vi har derfor været i stand til at producere i kontinuitet i år. Vi har siden 1. januar og frem til 1. april produceret i alt 348 tons saltede – og frosne torsk imod 229 tons i samme periode sidste år, oplyser fabrikschef i Kangaatsiaq Abia Thorsteinsen.

Produceret i kontinuitet

Anlægschef i Niaqornaarsuk Judithe Wille siger, at det er almindeligt at de lukker for indhandling på grund af fyldte lagre i slutingen af marts.

- Men i år har vi ikke lukket for indhandling fordi vores lager er blevet reduceret i to omgange siden januar. Vore medarbejdere har produceret fem seks tons saltfisk dagligt. Så i år har fiskerne og vore cirka elleve medarbejdere slet ikke været ramt af indhandlingsstop, siger Judithe Wille.

Også fabriksarbejdere og fiskere i Ikerasaarsuk har haft glæde af den milde vinter uden havis.

- Havet isede til i ganske kort tid, men det meste af vinteren har der været isfrit. Så de cirka 20 fiskere i bygden har i løbet af de sidste måneder indhandlet i kontinuitet og dermed har vore cirka 15 medarbejdere været beskæftiget med at producere saltfisk frem til i går, hvor vi lukkede fordi vi gør os klar til stenbiderrognsæsonen der starter snart, siger anlægsleder i Ikerasaarsuk Lars Karlsen.

Fabrikken i Kangaatsiaq der i vintermånederne indfryser torsk i blokke har heller ikke været lukket for indhandling i år.

- Vi har ikke lukket for indhandling i år og har beskæftiget cirka fem eller flere medarbejdere vinteren over, siger Abia Thorstensen.

Royal Greenlands fabrik i Kangaatsiaq skal efter stenbidersæsonen starte med af producere torskefileter i løbet af foråret.

Royal Greenlands anlæg i Attu der også hører under Kangaatsiaq producerer vintertørret torsk, lukker for indhandling af torsk, når indhandling af stenbiderrogn starter i den kommende tid.

Tekst: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Foto: Judithe Wille, Lars Karlsen

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet