- Vi har tre projekter vi skal gå i gang med i foråret 2017. Vi skal undersøge om det kan blive rentabelt at producere ammassætrogn, konksnegle samt søpølser, siger udviklingsleder i Royal Greenlands Udviklingsafdeling biolog, Nikoline Ziemer.

Afsætningsmuligheder

Nikoline Ziemer fortæller at der er gode afsætningsmuligheder for ammassætrogn og søpølser i Asien, samt gode afsætningsmuligheder for konksnegle i Frankrig.

- Det asiatiske marked er interesseret i ammassætrogn, hvor det markedsføres som rogn pynt. Så for at finde ud af, om der er muligheder for produktion af produktet skal vi finde ud af mængden af ammassætter i området og, om hanner og hunner kan fanges hver for sig, inden hunnerne gyder. Jeg formoder at hannerne opholder sig i vandkanten om foråret, imens hunnerne opholder sig længere ude. Meningen er, at vi skal fange hunnerne inden de gyder i maj og juni måned, fortæller Nikoline Ziemer.

Feltundersøgelserne af ammasætter, konksnegle og søpølser skal foregå i Godthåbsfjorden.

- Der er muligvis konksnegle ved en lille ø ved Sermitsiaq. Konksnegle er en populær spise i Frankrig. Og franskmændene er interesseret i konksnegle fra Grønland, derfor skal jeg undersøge, hvor de findes - og om der er nok til, at producere produktet.

Søpølserne, der er en delikatesse og er en delikat og efterspurgt spise i Kina, findes ned til 50 meters dybde- også i Grønland, hvor den ikke spises.

- Søpølser kan tilbedes på mange måder, i suppe eller let stegt. Råvaren er nem at bearbejde - og nem at transportere, fordi den ligesom konksneglen kan fryses ned. Så i tilfælde af muligheder for produktion bliver det ikke så svært at transportere råvarerne. Altså vel og mærke, hvis der er muligheder for produktion. Og det er det, vi skal i gang med at undersøge, siger Nikoline Ziemer.

Feltundersøgelser

Før undersøgelserne går i gang i maj, skal Nikoline Ziemer erhverve sig et erhvervsduelighedsbevis, så hun selv kan foretage feltundersøgelserne i Godthåbsfjorden.

- I forbindelse med undersøgelserne har Royal Greenland investeret i en Poca 770, så jeg skal selv foretage undersøgelserne gerne sammen med en erfaren fisker.

Nikoline Ziemer skal fra den 18. januar og frem til 16. februar på kursus i Ilulissat, for at erhverve sig et erhvervsduelighedsbevis, så hun sammen med en erfaren fisker fra Nuuk, kan foretage feltundersøgelserne i Godthåbsfjorden.

Tekst: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Foto: RG og internettet

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet