Mandag den 10. juli i år var en stor dag for Jens Olsvig, der er en af Royal Greenlands medarbejdere. Den dag fejrede han nemlig 50 års jubilæum som ansat på fabrikken i Ilulissat.

Han var kun 16 år, da han mødte på arbejde på fabrikken for første gang. Han mødte kl. 5.00 om morgenen, hvor han skulle hjælpe til med at koge skalrejer.

- Det var dengang, fabrikkens faste stab af medarbejdere mødte kl. 6.00 og gik i gang med at pille rejer med hænderne. I omkring ti måneder var det så min opgave at veje og sortere de friske rejer, som blev indhandlet om morgenen, husker Jens.

Året efter blev arbejdet på rejefabrikken foreløbigt indstillet. Det var rejefiskeriets storhedstid, og fabrikken skulle udvides.

- I maj måned 1969 åbnede fabrikken igen, og vi kom tilbage på arbejdet i nye omgivelser med topmoderne udstyr. Alligevel var arbejdet hårdt, fordi vi hele tiden havde travlt. Sådan fortsatte det fra 1969 til 1975, hvor der var omkring 50 rejekuttere på 42 og 36 fod, der dagligt landede deres rejefangst fra indenskærs fiskeriet.

- Jeg husker årene som de strengeste år, fordi vi kun arbejdede på natholdet. Kutterne tog af sted tidligt om morgenen og landede deres fangst om aftenen. Så skulle vi syv mænd møde om aftenen og arbejde til tidlig morgen med at hælde friske rejer i maskinerne til kogning. Det var især strengt i mørketiden fra november og december måned. Vi kom på arbejde, hvor det var mørkt udenfor og fik fri fra arbejdet, hvor det stadig var mørkt, og vi så intet til noget dagslys, erindrer Jens.

Jens husker, at produktiviteten på fabrikken fra 70'erne til den dag i dag blev højere år for år. Arbejdet blev dog lettere i takt med udviklingen og moderniseringen af fabrikken. Jens har dog svært ved at forlige sig med tanken om, at fabrikken i dag er blevet nødt til at tilkalde arbejdskraft udefra:

- Det var anderledes i 60'erne og 70'erne, hvor vi ikke havde mangel på arbejdskraft, og alle arbejdede. Da jeg blev formand i 1981 opfordrede jeg også unge til at komme på arbejde. Vi burde ikke tilkalde arbejdskraft udefra. De arbejdsledige må vejledes bedre, så de kan komme på arbejde.

Jens Olsvig, der i dag er 66 år, arbejder fortsat som formand ved indhandlingen. I de sidste ti år har meget af hans arbejde bestået i administrativt arbejde, hvor han indtaster indhandlingstal m.m. på computer.

- Arbejdet er ikke hårdt som tidligere og er overkommeligt. Derfor er jeg end ikke begyndt at tænke på at gå på pension, siger Jens.

Tekst: Káte Hansen, kaha@royalgrenland.com

Foto: RG Ilulissat

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet