- Da vi i dette forår har haft mulighed for at foretage transportering af større mængder færdigvarer til Royal Greenlands fryselagre i Uummannaq, kan fiskerne fortsat indhandle og vi kan fortsætte med at producere. Da vi har yderligere plads i vore fryselagre, tror jeg ikke, at vi lukker for indhandling i år, og kan producere frem til isen er væk, siger anlægsleder i Royal Greenlands anlæg i Ikerasak Elisabeth Filemonsen.

Plads endnu

Anlæggene i Saattut og Ukkusissat kan også fortsætte med at indhandle og producere hellefisk indtil skibene igen kan anløbe og tømme fryselagrene i bygderne.

- I år har vi slet ikke haft fyldte fryselagre, fordi vi har haft mulighed for at transportere større mængder færdigvarer. Vi har heller ikke begrænset fiskernes indhandling, men blot lavet planer over fiskernes indhandling. Da vore fryselagre ikke engang er halvfyldte endnu, regner jeg med, at vi kan indhandle frem til isen er væk, siger anlægsleder i Royal Greenlands anlæg i Ukkusissat Johanne Samuelsen.

Også anlægget i Saattut vil fortsætte med at indhandle og producere frem til isen er væk.

- Hvis ikke vi havde foretaget transportering af færdigvarer, ville vore lagre været fyldt op allerede i marts måned, men i år er vore lagre ikke blevet fyldt op. Da vi har transporteret cirka 300 paller færdigvarer, har vi ikke haft lukket for indhandling og vi indhandler og producerer fortsat, siger anlægsleder i Saattut. Marie Knudsen.

Også anlægsleder i Nuugaatsiaq Job Mikaelsen siger, at de også har mærket til en større frysekapacitet i Royal Greenlands fabrik i Uummannaq.

- Vi plejede jo at lukke for indhandling i april måned, men i år indhandler vi fortsat her i maj måned. Så ja, vi har også draget nytte af den større frysekapacitet i Uummannaq, siger anlægschef i Nuugaatsiaq Job Mikaelsen, der fortsætter:

- Vi har foretaget transport af cirka tres paller færdigvarer til Uummannaq, men da vi ikke længere kan foretage transport på grund af isens dårlige farbarhed, er vores fryselager, der kan fylde 200 tons fisk, på vej til at blive fyldt op og jeg regner med, at vi må lukke for indhandling i uge 21.

Siden februar og frem til midten af april, har lokale fiskere fra bygderne med snescootere transporteret mere end 1000 paller færdigvarer af hellefiskeprodukter fra bygdeanlæggene i Saattut, Nuugaatsiaq, Ukkusissat og Ikerasak til fryselagrene i Royal Greenlands fabrik i Uummannaq, der åbnede igen den 28. marts i år efter en ni måneder lang renovering og udvidelse. Der er plads til 2200 paller på fryselagrene i Royal Greenlands fabrik Uummannaq.

Du kan læse mere om transportering af færdigvarer fra bygderne i Royal Greenlands temaavis her:

Tekst & Foto: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet