Al det producerede rejemel bliver solgt til Norge, hvor det blandt andet benyttes som foder til opdrættede laks, fortæller fungerende driftsleder i Royal Greenlands fabrik i Ilulissat, Frank Nikolaisen.

- Royal Greenlands produkter af rejemel bliver opkøbt af et firma i Norge. Salget af rejemel startede i 1980´erne, og produktet sælges fortsat til Norge. På sigt har vi også til hensigt at sælge rejemel til andre lande, siger Frank Nicolaisen og fortsætter:

- Rejemel benyttes blandt andet til foder til opdrættede laks. Det siges, at rejemel gør fiskekødet rødt.

Produktionsmetode

Da det for tiden går rigtigt godt med indhandlingen af rejer, går det dermed også godt med produktionen af rejemel.

Når der for eksempel indhandles 68 tons rejer, bliver de til 20 tons færdigproducerede rejer, mens de resterende 40 tons bliver produceret til rejemel, forklarer Frank Nicolaisen.

- Når de indhandlede rejer er blevet pillet, sorteres skallerne fra og overføres via maskinen til produktion af rejemel. Hvis for eksempel skallerne vejer 40 tons, produceres der tre tons rejemel siger, Frank Nicolaisen.

Rejemel produktionen foregår på maskine fra start til slut

- Når væsken af rejerne er siet fra, centrifugerer maskinen skallerne to gange, hvorefter de tørres i en bestemt temperatur. Når skallerne er tørre, knuses de i små stykker, der er mindre end en millimeter, hvorefter rejemelet pakkes i sække på en ton med en maskine, siger Frank Nicolaisen.

Når rejemelproduktionen foregår kontinuerligt, kan fabrikken producere en ton rejemel på fire timer, forklarer driftslederen.

Det er kun på fabrikkerne i Ilulissat og Sisimiut Royal Greenland producerer rejer. Fabikschefen i Royal Greenlands fabrik i Sisimiut oplyser, at der er i fremtiden er interesse for at producere rejemel i Sisimiut.

Tekst: Marie Kuitse Kristensen, mkri@royalgreenland.com

Foto: Frank Nicolaisen

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet