Royal Greenlands fabrik i Maniitsoq fik tilført 4600 tons levende fisk fra lokale fiskere på to måneder i år, hvilket var samme mængder på fem måneder i 2016.

- Vi startede først indhandling af levende fisk den 15. maj i år, hvilket er en måned senere end sidste år. Alligevel har vi på to måneder opnået de sammen resultater, som vi opnåede på fem måneder sidste år. Så jeg er ganske tilfreds med sæsonens resultatet. Og det til trods for, at fiskeriet efter torsk i Maniitsoq området er gået dårligt siden august, siger fabrikschef i Royal Greenlands fabrik i Maniitsoq, Susanne Marie Knudsen, og fortsætter:

- Her på det sidste har flere fiskere meldt indhandling af levende fisk, derfor har jeg forhåbninger om, at vi kan fortsætte med at producere Nutaaq Cod frem til 1. december i år.

Nyt udstyr og erfaring

Susanne Marie Knudsen siger, at den hurtigere produktion af Nutaaq Cod i år, skyldes nyt teknisk udstyr samt medarbejdernes tillærte erfaring med produktion af Nutaaq Cod.

- Vi har fået foretaget forbedringer af teknisk udstyr i forbindelse med produktion af Nutaaq Cod. Blandt andet er der blevet foretaget ombygning af brøndbåden, der transporter den levende fisk fra fiskernes fiskenet til fabrikken. Det har resulteret i kvalitetsforbedringer af vore råvarer. Vi har også fået installeret en spiralfryser, en gyrofryser, der hurtigfryser de færdigbehandlede hele fisk. Ikke mindst har vi også vore medarbejdere indhentet erfaring fra tidligere års produktion af Nutaaq Cod, der gør, at vi arbejder hurtigere. Tekniske forbedringer og vore tillærte erfaringer gør, at produktion af Nutaaq Cod i år er gået hurtigere og vi har opnået forbedrede kvalitetsprodukter, siger Susanne Marie Knudsen.

Økonomisk gevinst

Susanne Marie Knudsen siger, at det til trods for, at fiskerne har fanget mindre mængder torsk siden august måned, har indhandlingen af levende torsk – også i år - været en økonomisk gevinst for de lokale fiskere i Maniitsoq.

- Selvom torsken er udeblevet siden august i år, var de første måneder økonomisk givtige for de lokale fiskere. Og, nu da flere fiskere her på det sidste igen melder indhandling, har jeg forhåbninger om, at torsken igen er på retur. Derfor håber jeg, at vi kan producere Nutaaq Cod frem til 1. december, siger Susanne Marie Knudsen.

I alt 210-220 fabriks –og administrationsmedarbejdere på Royal Greenlands fabrik i Maniitsoq, har i maj, juni og juli produceret cirka 5000 tons levende torsk. Nutaaq Cod produceres som filet, hovedkappede og rensede frosne fisk samt fersk.

Tekst: Inga Egede, ineg@royalgreenland.com

Foto: RG

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet