Fem fiskere fra Upernavik og fem fiskere fra Uummannaq har ved hjælp af økønomisk støtte købt joller. Blandt dem er erhvervsfiskeren Hans Frederik Mørch fra Uummannaq.

Hans Frederik Mørch fortæller efter at have sat sin jolle i vandet:

- Jeg er så taknemlig for, at jeg har fået mulighed for at købe en splinterny jolle med motor grundet Royal Greenlands økonomisk støtte, fordi jeg sad hårdt i det, da jeg som erhvervsfisker og eneforsørger mistede min motor, da den gik i stykker. Før i tiden var jeg fast besluttet for ikke at være afhængig af en bestemt virksomhed, men efter grundige overvejelser besluttede jeg at fortsætte med at indhandle til Royal Greenland, fordi jeg er eneforsørger for både mine børn og min samlever, siger Hans Frederik Mørch.

Fiskere der får økonomisk støtte fra Royal Greenland til køb af joller, skal selv betale en fjerdedel af jollens pris.  Royal Greenlands økonomisk støtte til fiskerne i Uummannaq og Upernavik er dog på andre betingelser. De omtalte fiskere er meget engagerede fiskere og har derfor, på forsøgs basis, fået tilbudt økonomisk støtte til køb af joller, ved betaling af fem procent af prisen på deres nye joller.

Royal Greenland vil gøre jollerne tidssvarende

Royal Greenlands fiskerikonsulent i Upernavik Jan Kleinschmidt siger, at det er nødvendigt at gøre jollerne, der er ejet af fiskerne fra Upernavik og Uummannaq, tidssvarende, da de er blevet for umoderne:

- Jeg støder en gang imellem på fiskere, der ejer en alt for lille og utidssvarende jolle. Motorerne på de joller, har som regel en funktionsfejl, og de har ikke en VHF-radio, ophaler og har alle mulige andre tekniske mangler. Derfor har vi bistået med at modernisere jollerne samtidig med vi har højnet sikkerheden ved at yde økonomisk støtte til de i alt ti fiskere fra Upernavik og Uummannaq til køb af joller, siger Jan Kleinschmidt.

De købte joller, Poca 600, er blandt andet forsynet med disse udstyr: Mercury eller Suzuki motorer, VHF-radioer med tilhørende antenne, GPS m/ekkolod, Targa bøjler, batterier, vindskærme og filtre.

Tekst: Marie Kuitse Kristensen, mkri@royalgreenland.com

Foto: Theodor Fleischer

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet