Resultater

Indtil videre har Nikoline Ziemer dyrket 150 kilo vingetang og sukkertang i den første sæson af sin forsøgsperiode. Høsten er ikke stort nok til kommercielt salg endnu, derfor vil Nikoline Ziemer bruge høsten til andre ting.

- For det første skal jeg undersøge kvaliteten og næringsstofferne og jeg vil give noget af det ud til køkkener og food-festivaler.

Kokkene i Pisiffik og i hotellet i Maniitsoq har allerede fået et par poser de kan afprøve i deres kreationer i køkkenet.

Dyrkning

Det er dokumenteret fra forskere, at der er rigtigt meget vildtang i Vestgrønland og at tangen er af god kvalitet. Nikoline Ziemer er fortaler for, at man sagtens kan høste vildtang til den kommercielle marked som man gør i andre lande, men hun har derimod satset dyrkning.
- Vi har lavet studier i Norge og i Færøerne og set hvor rent man kan dyrke tang i forhold til at høste dem vildt fra havet.

Når man høster vildtang fra havet skraber man havbunden, derefter samler man tangen, sorterer dem og renser dem. Det er et stort og tidskrævende arbejde i forhold til dyrkning.

- Hvis det er sukkertang jeg planter, så er det sukkertang jeg får. Hvis det er vingetang jeg planter, så er det vingetang jeg får. Og de hænger i tove oppe i systemet og får derfor ikke biprodukter som snegle og andre bunddyr som man får ved høst af vildtang. Dermed får vi et renere produkt på flere områder og får artsmæssigt et renere produkt.

Næringsstoffer          

For at tang kan vokse, så er sollys og næringsstoffer uundværlige. Mange af næringsstofferne kommer fra Golfstrømmen fra Europa og derfor har Nikoline været spændt på at se hvordan en blanding af Golfstrømmen og polar-havstrømmen vil påvirke dyrkning af tang.

- Vi har fundet ud af, at dyrket tang kan vokse i kølige farvande. Jeg har nemlig været lidt spændt på, om tang kan vokse, da der er mindre tilførsel af næringsstoffer i Vestgrønland end i Norge og Færøerne, hvor de dyrker tang på den samme måde.

Nu kan Nikoline Ziemer sammenligne hvordan tangen vokser i forhold til Norge og Færøerne, hvor der er i dag er kommerciel dyrkning af tang.

Tekst: Inuuteq Kriegel, inkr@royalgreenland.com

Foto: Nikoline Ziemer

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet