Når fabrikken tages i brug i slutningen af 2019 eller i begyndelsen af 2020 vil der være mulighed for at producere mellem 15 og 20 tons om dagen.

- Den nye fabrik får en stor indflydelse for bygdens befolkning, fordi fabrikken kan beskæftige op til 15 personer. De nye arbejdspladser kan mindske fraflytningen fra bygden. Derudover behøver de cirka 35 fiskere i bygden ikke længere at fiske -og indhandle til andre bygdeanlæg, så længe der er frysekapacitet i bygdens nye fabrik, siger fungerende direktør for Arctic Fish Greenland A/S, Frederik Olsen.

Fiskeriselskabet Arctic Fish Greenland A/S, der ejes af fiskere fra Nuussuaq og Kullorsuaq samt Royal Greenland A/S, får dermed sin første nybyggede fabrik, siden selskabet blev etableret i 2017.

Indhandling i længere tid

Den nye fabrik der bygges ved siden af det eksisterende fabrik kan indhandle op til 15 til 20 tons om dagen, imens den eksisterende kunne indhandle tre tons om dagen, og havde en lagerkapacitet på 130 tons frosne hellefisk der blev produceret som hel fisk. Derfor blev fabrikken fyldt op i løbet af to til tre uger uden mulighed for at blive tømt om vinteren, der betød at fiskere i bygden måtte fiske -og indhandle til andre bygder i Upernavik distrikt.

- Den nye fabrik får en meget større frysekapacitet. Derudover skal vi nu også producere hale - og hovedkappede hellefisk, der tager langt mindre fryseplads. Derfor regner jeg med at fiskerne i Nuussuaq kan indhandle i meget længere tid end hidtil, siger Frederik Olsen.

Under byggeri af den nye fabrik i Nuusuaq siden slutningen af juli i år, har den eksisterende fabrik været lukket. Derfor har fiskere i bygden samt fiskere fra området indhandlet til et færøsk indhandlingsskib, Kampur, hvor ti lokale fra Nuussuaq har arbejdet med produktion af hellefisk. Kampur indhandler til Upernavik hver uge, og skal benyttes som indhandlingsskib indtil havet iser til i området.

Arctic Fish Greenland A/S ejer også fabrikken i Kullorsuaq, hvor der per 1. juli 2019 var et indbyggertal på 415. Nuussuaq havde per 1. juli 2019 et indbyggertal på 184.

Under teksten ses billeder fra byggeriet af Arctic Fish Greenlands A/S fabrik i Nuussuaq.

Tekst: Inga Egede, ineg@royallgreenland.com

Foto: RG

Billeder


Spørg Royal Greenland

i
Skriv teksten fra billedet