You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Læs mere om Naturfisk

Atlanterhavstorsk

Tid:

Atlanterhavstorsken er populær over hele verden pga. dens saftige og hvide kød, dens milde umamismag og dens alsidige tilberedningsmuligheder

Atlanterhavstorsken (Gadus morhua) er en af de mest kendte fisk i verden og er populær pga. dens gode smag, faste kød og intense umamismag. Kødet fra atlanterhavstorsken omkring Grønland har haft tid til at udvikle en intens og let sødlige smag, fordi de kolde og rene omgivelser får torsken til at vokse langsommere end andre steder.

Produkter af atlanterhavstorsk

Royal Greenlands atlanterhavstorsk fås i forskellige udskæringer, og fisken sælges enten hel eller udskåret i fileter, med eller uden skind og ben. Alternativt udskæres fisken i små loins med eller uden skind og portioner uden skind. Atlanterhavstorsken fås også som nemme færdigretter, hvor den enten er paneret, indbagt eller marineret. 

Atlanterhavstorsken i havet

Atlanterhavstorsken lever primært i det Nordatlantiske Hav og Barentshavet. Den er let genkendelig pga. det karakteristiske fipskæg og det smukt spættede skind, der skifter farve afhængig af forholdene på bunden, hvor den lever. Den lever typisk i nærheden af bunden på dybder mellem 50 og 200 meter og foretrækker koldt vand omkring 2-10°C. Torsken er ikke kræsen, og omkring Grønland lever den mest af lodde og koldtvandsrejer. Den er endda kendt for at spise mindre medlemmer af sin egen art, hvilket gør den til en ægte altæder.

Atlanterhavstorskens levested

Atlanterhavstorsken lever primært i det Nordatlantiske Hav og Barentshavet.

Atlanterhavstorsken bliver kønsmoden, når den er mellem to og fire år, men pga. de kolde omgivelser kan torsken blive op til otte år, før den er klar til at gyde. Der er fire forskellige torskebestande i Atlanterhavet, og hver bestand svømmer tilbage til sit oprindelige ynglested for at gyde. Gydeperioden ligger i slutningen af vinteren til foråret, hvor vandtemperaturen er omkring 1 til 8°C.

Torskebestanden i den nordøstlige del af Ishavet vurderes at være voksende, og fangsten foregår på et bæredygtigt niveau.  I 2015 blev bestanden i Barentshavet, herunder bifangsten af sej og kuller, certificeret som bæredygtig af the Marine Stewardship Council.

Fiskeri

Fiskeri efter atlanterhavstorsk kan klassificeres som kystfiskeri og havfiskeri. Langs kysten fanges atlanterhavstorsken primært med bundgarn, som mange af de lokale fiskere bruger til at indfange torsken i. Fangsten hales derefter ombord, hvor fiskene så renses, før de afleveres på Royal Greenlands fabrikker. 

Bundgarn

Lokale fiskere hiver en fangst atlanterhavstorsk ind, som er fanget i bundgarnet.

Ved havfiskeri efter atlanterhavstorsk anvendes der trawl. Trawlet består af et stort net, som trækkes hen over havbunden for at indfange fiskene, som ofte blandes med andre arter. For at minimere uønsket spild fra fiskeriet forarbejder Royal Greenland hele fangsten. Derudover støtter Royal Greenland forskningen og udviklingen af mindre invasive trawlingmetoder, både af hensyn til miljøet på havbunden og af hensyn til fiskerfartøjernes brændstofforbrug, så økosystemet forstyrres mindst muligt. 

Royal Greenlands Sisimiut

Royal Greenlands Sisimiut

Vores trawler Sisimiut fanger atlanterhavstorsk og forarbejder dem ombord, hvor fisken typisk renses og får skåret hovedet af, før den fryses.
Læs mere om vores fiskeri her

Vores særlige kvalitetstorsk, Nutaaq® Torsk, fanges ved hjælp af bundgarn. Når fiskerne har nettet fuldt, leveres de levende fisk i en stor netindhegning hvor de ved hjælp af et lynlåssystem kan fastgøre deres eget net til indhegningen og lade fiskene svømme roligt derover.

Nogle gange om ugen henter Royal Greenlands brøndbåd torskene, og transporterer dem den korte afstand til fabrikken i Maniitsoq. Her opbevares de i saltvandsbassiner indtil fabrikken er klar til at tage dem ind.

Forarbejdning

Når atlanterhavstorsken er blevet fanget, forarbejdes den enten til havs eller på et produktionsanlæg på land. På havet forarbejder trawleren Sisimiut fisken som fileter med eller uden skind og ben. Fileterne fryses ned inden for fire til seks timer, efter de er blevet fanget, hvilket giver optimal friskhed og høj kvalitet.

Fiskere, der losser friskfangede torsk i Maniitsoq i Grønland. I løbet af sæsonen indhandles der atlanterhavstorsk på fabrikken hver dag, når vejrforholdene tillader det.

Vores produktion på land er afhængig af vores tætte samarbejde med de lokale fiskere i Grønland. For at sikre den bedst mulige kvalitet er det vigtigt, at forarbejdningen sker så hurtigt som muligt og senest 24 timer efter fangsttidspunktet. Fiskerne leverer derfor atlanterhavstorsk til Royal Greenlands fabrikker hver dag, og der er oprettet en optimal process til håndtering af torsken, så den hurtigt kan renses, afblødes og komme på is.

Kvalitetskontrol

En filet fra Royal Greenlands atlanterhavstorsk kvalitetskontrolleres, inden den fryses, pakkes og sendes ud til vores kunder.

På fabrikken filetteres fisken med eller uden skind, og med eller uden ben, før den pakkes og hurtigfryses. I Kina kan fileterne skæres ud i loins, haler og portioner, og derefter sendes til videre forarbejdning i Koszalin, Polen, eller blive solgt.  Endelig er der en fabrik i Grønland, som håndterer saltet torsk, som sælges direkte til Spanien og Island.

For at sikre den allerbedste kvalitet bliver Royal Greenlands Nutaaq™ Torsk forarbejdet på en helt speciel måde. På Nutaaq™ fabrikken svømmer torsken bogstaveligt talt ind på fabrikken, hvor den slagtes, afbløder og filetteres inden for to timer, efter den har forladt vandet. Denne helt særlige forarbejdning af Nutaaq™ torsken giver et friskere, lysere og mere smagfuldt produkt.

Læs mere om vores Nutaaq® Torsk her

Vejen til markedet

Fra produktionen sendes de færdige produkter direkte ud til markederne fra f.eks. Grønland eller Polen. Royal Greenland har konstateret en stigning i efterspørgslen efter torsk i de senere år. Forbrugere i Storbritannien og USA er specielt glade for atlanterhavstorsk, efterfulgt af Spanien, Portugal og Sverige. 

Atlanterhavstorsken i køkkenet

Atlanterhavstorsken er nok den mest kendte fisk i verden og har været populær siden middelalderen. Den er favorit blandt familier over hele verden pga. sine alsidige tilberedningsmuligheder og sin delikate smag. Atlanterhavstorsken har en næsten ideel fordeling af fedt, proteiner og kalorier, den har et højt indhold af selen, B12-og B6-vitamin og et lille indhold af omega-3-fedtsyrer.

Kridhvid og saftig

De rå fileter pakkes med fugtighed. Sørg for at tilberede dem ved lave temperaturer, og ikke at tilberede dem i for lang tid, så den naturlige fugtighed bevares i kødet.

Atlanterhavstorsken har en fyldig og kompleks smag pga. dens langsomme vækst i de kolde omgivelser. Dette giver kødet en fast konsistens samt en flot hvid farve, både i tilberedt og rå tilstand. Kødet deler sig i lange, saftige flager og har en let sødlig smag. Den milde smag gør torsken ideel til cremede saucer eller som modspil i en mere krydret ret.

Se også

Læs mere om Nutaaq® torsk
...