Halvdelen af ansatte sæsonarbejdere er rejst hjem
50 ud af cirka 100 sæsonarbejdere fra byer og bygder i Grønland, der blev ansat til at arbejde på Royal Greenlands fabrikker i højsæsonen 2018, er rejst hjem til deres hjembyer inden sæsonen er slut. Det har haft katastrofale følger for driften i mange af Royal Greenlands fabrikker, udtaler HR seniorkonsulent i Royal Greenland Søren Olsen Damgaard.
Af Inga Egede, ineg@royalgreenland.comRoyal Greenland har med de seneste års driftsresultater foretaget re- og nyinvesteringer på mange landanlæg. Investeringer der muliggør en højere forædling og beskæftigelse.
- Det er derfor katastrofalt for fabrikkernes drift, at omkring halvdelen af de folk vi tilbyder job andre steder end dér de bor, ikke griber chancen og passer deres arbejde. Det går ud over Royal Greenlands drift og produktion, siger Søren Olsen Damgaard.
HR seniorkonsulenten oplyser, at det generelt er over hele landet, at sæsonarbejdere, der er ansat til årets sæson, som er faldet fra.
- Meget tyder på, at mange af sæsonarbejderne ikke er vant til at arbejde. Det er ofte folk, der har været arbejdsløse længe. Andre får hjemvé og andre igen har misbrugsproblemer, siger Søren Olsen Damgaard.
Stort logistisk arbejde
Royal Greenlands HR afdeling udfører ellers et stort stykke arbejde, når de om efteråret starter det logistiske arbejde med at skaffe sæsonarbejdere til næste sæson. Det sker i et samarbejde med de enkelte fabrikker, lokale kommunale arbejdsmarkedskontorer samt HR afdelingen, der ansætter medarbejdere, skaffer bolig til hver og én sæsonarbejder og arrangerer rejser for alle sæsonarbejdere fra såvel Grønland som udlandet.
I sæsonen 2018 blev der i alt ansat cirka 100 sæsonarbejdere fra Grønland, 18 kinesere, ni filippinere samt 24 nordjobbere.
- Der er ingen tvivl om, at netop disse fjernøstlige medarbejdere sammen med stabil kerne af egne medarbejdere hjemmefra har bidraget til, at fiskerne trods alt har kunnet sælge deres fisk og skaldyr.
Mange af sæsonarbejderne fra Grønland skaffes fra nærliggende bygder og byer, hvor behovet er. Sæsonarbejdere fra Grønland bliver ansat til at arbejde mindst tre måneder og får betalt deres rejseudgifter betalt via Selvstyrets mobilitetsfremmende ydelser. Men, de betaler selv for deres hjemrejser, når de afbryder deres arbejde inden for mindre end tre måneder.
Alle sæsonarbejdere fra både Grønland og udlandet, der bliver ansat til at arbejde på Royal Greenlands fabrikker i Grønland, får ens løn og betaler ens pris for deres respektive værelser. De frivillige nordjobbere fra de nordiske lande betaler selv for deres rejser til Grønland, men får betalt deres returrejser betalt af Royal Greenland, når de har arbejdet i op til to til tre måneder. De øvrige udenlandske medarbejdere får betalt deres rejser til og fra Grønland af Royal Greenland, og de fleste bliver ansat med en kontrakt på mindst et år.
HR seniorkonsulenten oplyser, at det er meget svært at skaffe stabile sæsonarbejdere og at Royal Greenland derfor ikke henter nye sæsonarbejdere på denne tid af året.