You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Ingen leverancer af lodder til butikkerne i år

24.07.2018
Der bliver ingen leverancer af lodder til butikkerne fra Royal Greenland i år. Kun Qeqertarsuaq og Paamiut fik lodder til brug for agn i fiskeriet.

Det kolde vejr forhindrer Royal Greenland i at producere frosne lodder i år. Hverken butikkerne eller Royal Greenlands fabrikker, der plejer at sælge lodden til agn i fiskeriet, kan forvente at få leverancer af frosne lodder fra Royal Greenland i år.

Fabrikken i Qeqertarsuaq, der er Royal Greenlands primære producent af lodder, lykkedes i år at producere knap og nap 20 procent af det normale på omkring 100 tons pr. år.

- Lodderne har desværre ikke søgt meget ind på kysten på grund af det kolde vejr. Samtidig har vi måttet vælge at producere krabber, da vi ikke kunne producere lodder og krabber på samme tid, siger Jakob Broberg, der er fabrikschef i Qeqertarsuaq.

Fabrikkens producerede lodder på knap og nap 20 tons rækker kun til brug for agn i fiskeriet ved Paamiut og Qeqertarsuaq, og resten af Royal Greenlands fabrikker må ty til andre former for agn.

Forsøgsfiskeri efter lodder

- Lodderne, som produceres i ni kilos pakninger på Qeqertarsuaq fabrik, kan på grund af fiskenes små størrelser blive frosset ned i løbet af kort tid, og derfor plejer de at være af den bedste kvalitet. Og desværre kan hjemmemarkedsafdelingen heller ikke få nogen leverancer af lodder til butikkerne i år, siger fabrikschefen og oplyser, at fabrikken nu er gået i gang med forsøgsfiskeri efter lodder.

- Lodderne plejer at vende tilbage til kysten om sommeren, og vi har så småt igangsat et forsøgsfiskeri efter lodder, som vil fortsætte til efteråret. Indtil videre har to både og en jolle fanget lodder af god kvalitet. Lodderne bliver efterhånden federe hen på efteråret, og disse fede fisk har det med at miste skindet, når de tøs op, og så kan de desværre ikke bruges til agn. Så nu må vi se, hvor meget vi kan fange af lodder, der er mere faste i kødet, siger farbrikschefen.

Belært af dette års mistede produkter af lodder har fabrikschefen gjort tiltag for at imødegå manglende lodder til næste år.

- Til næste år satser vi på at igangsætte produktionen af lodder sideløbende med krabbeproduktionen. Derfor har jeg bestilt to vakuumpakkere, så vi ved hjælp af vores nuværende vakuumpakker kan producere hurtigere og levere lodder til butikkerne, siger Jakob Broberg.

Lodden er en traditionel spise i Grønland og kan spises som tørret, kogt eller stegt.

Næste nyhed: Grønlandsk fiskeuge i Tysklands parlament
...