You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Fisker i Qeqertarsuaq:

31.05.2019

- Stenbiderfiskeriet har været forrygende i år.

- Allerede på første fisketur efter stenbider var vores garn fyldt med stenbider, og sådan har det fortsat under hele sæsonen i år. Det har været en forrygende rognsæson for mig og min kone, siger fisker i Qeqertarsuaq, 47 årige Karl Jørgen Fisker, der sammen med sin kone Ingrid, har indhandlet fire gange mere stenbiderrogn i år end sidste år.

Karl Jørgen Fisker er én af mange fiskere Qeqertarsuaq, der har indhandlet tonsvis af rogn til Royal Greenlands fabrik siden stenbidersæsonen startede den 30 april 2019. Fiskerne i Qeqertarsuaq har tredoblet deres indhandling til Royal Greenlands fabrik i år i forhold til sidste år.

- Der har været en rigtig god sæson, hvilket er godt for vores økonomi. Jeg har fået installeret nyt udstyr til min Poca 570, og har fået betalt min gæld til min motor til båden, siger Karl Jørgen Fisker.

Det har ikke kun været en god rognsæson for fiskere i Qeqertarsuaq, men også for fiskere i Akunnaaq, Kangaatsiaq og bygder i området, der har mere end fordoblet deres indhandling af rogn i år.

Stor betydning for økonomien

Fiskerne i Diskobugd området fik hurtigt opfisket deres kvote på 84 tons, efter blot nogle uger. Derfor fik fiskerne i Diskobugd området overført u -opfiskede kvoter overført fra anden forvaltningsområde, hvilket medførte, at fiskerne kunne fortsætte stenbiderfiskeriet.

- At fiskeriet kunne fortsætte har været godt for os, og helt sikkert også for andre fiskere i området. Det har stor betydning for vores økonomi for resten af året. Vi er nu så småt gået gang med hellfiskeriet igen, og jeg håber på, at hellefiskesæsonen også bliver godt i år, siger Karl Jørgen Fisker.

Karl Jørgen Fisker mener, at det er det tidlige forår der er skyld i, at det har været en god sæson for stenbiderfiskeriet.

- Sidste år havde jeg personligt en dårlig rognsæson på grund af dårligt udstyr og få fangster på grund af det kolde forår. I år kom stenbideren tidligt, og i mange mængder. Sæsonen kunne måske derfor have været startet en uge tidligere. Men, jeg skal bestemt ikke klage, for rognsæsonen har været usædvanlig godt i år, siger Karl Jørgen Fisker, og fortsætter:

- Jeg er sikker på at andre fiskere i området ligesom jeg, har fået et rigtig godt udbytte af rognsæsonen i år.

Stenbidefiskeriet i Sydgrønland har også været godt i år, imens rognsæsonen i Paamiut, Nuuk og Maniitsoq området har været mindre godt i år i forhold til sidste år.

Stenbiderfiskeriet i de syv forvaltningsområder i Grønland er nu ved at være slut. Fiskeri efter stenbider i Diskobugd området lukker den 11. juni.

Kilder:

Foto: Karl Jørgen Fisker & Ingrid Sandgreen

Næste nyhed: Fiskeri og indhandling af levende torsk er gået i gang
...