You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Vellykket operation

24.04.2020

I denne uge gennemførte Royal Greenland en omfattende logistisk opgave med at få 200 besætningsmedlemmer fløjet med Atlantic Airways og Air Greenland for af- og påmønstre trawlere.

Tirsdag den 21.april 2020 bliver en uforglemmelig dag for mange af Royal Greenlands trawlerbesætning og for medarbejderne i trawlerafdelingen. Det er ikke sket før at Royal Greenland gennemfører besætningsskifte der omfatter 200 mand på syv trawlere på én og samme dag, tre forskellige steder, godt hjulpet af chartrede fly fra det færøske Atlantic Airways og Air Greenland.  

Da Covid-19 krisen ramte vores verdensdel for lidt over en måned siden, var det at være ombord på en trawler langt ude på havet, nok et af sikreste steder at befinde sig i. Al ind- og udrejse fra Grønland blev lukket ned for at inddæmme smitterisiko med Covid-19, hvilket også medførte at planlagte besætningsskift blev udsat og medførte et noget længere togt end normalt. Da situationen med Covid-19 udviklede sig i positiv retning for Grønlands vedkommende, blev det realistisk at gennemføre besætningsskifte på Royal Greenlands trawlere, Tuugaalik, Nataarnaq, Avataq, og Lomur samt trawleren Svend C. og Regina C. fra Sikuaq Trawl og Niisa Trawl ApS. En opgave der involverede mange mennesker og ressourcer.

Tests og karantæne

Forberedelserne til besætningsskiftet var omfattende og kunne slet ikke lade sig gøre uden hjælp fra sundhedsmyndighederne i Grønland og Færøerne, fortæller, Royal Greenlands bemandingschef, Mika Heilmann, som stod for koordinering af operationen.

- Vi har meget at takke Landslægen i Grønland, Henrik L. Hansen for, at det er lykkedes os at få gennemført besætningsskiftet. Han har rådgivet os og de færøske sundhedsmyndigheder og hospital, for at få gennemført Covid-19 tests på de, der skulle påmønstre trawlere enten i Sisimiut og Nuuk, siger Mika Heilmann.
Udover at blive testet for Covid-19, skulle alle der skulle påmønstre i mindst 14-dages hjemmekarantæne i deres respektive land.

- Vi har holdt godt øje med om karantænen blev overholdt. Vi har oplevet i forbindelse med tidligere besætningsskifte at to besætningsmedlemmer brød deres karantænen inden besætningsskiftet, hvilket betød at de ikke kunne komme med ombord på trawleren. Det ville have været for stor en risiko, og vi vil for alt i verden forhindre smitte, forklarer Mika Heilmann.

Chartrede fly

De 200 besætningsmedlemmer skulle transporteres mellem de tre lande, Grønland, Færøerne og Norge.

- Besætningerne i Tuugaalik og Sisimiut havde været ombord i to måneder, og dermed havde de ingen kontakt til lokalbefolkningen, da de blev kørt i en desinficeret bus til den mennesketomme lufthavn i Tromsø. Vi sikrede os, at alle besætningsmedlemmer der fløj fra Færøerne til Tromsø ikke kom i kontakt med andre udenfor. De som afmønstrede fløj så fra Tromsø til Færøerne og derfra fløj de videre til Kangerlussuaq. Der havde vi chartret fly fra Air Greenland der fløj besætningerne der skulle ombord på Nataarnaq, Avataq og Lomur samt Svend C. i Sisimiut og Regina C. i Nuuk. De, der steg fra borde i Sisimiut og Nuuk blev så fløjet til Kangerlussuaq videre til Færøerne og Tromsø, siger Mika Heilmann.

De usynlige helte  

Bemandingschefen havde sammen med sin afdeling meget travlt med at få alle ender til at mødes. Og det er en tilfreds bemandingschef der ånder lettet op over, at alle er nået frem, og at trawlerne er sejlet ud af havnene i Sisimiut, Nuuk og Tromsø. Han sender en ros til alle involverede.

- Ja, jeg er lettet. Der har været mange mennesker involveret, lige fra samarbejdspartnere i Tromsø, Færøerne og Sisimiut. Men jeg vil især rette stor tak til Covid-19 rejse- og visiteringsgruppens indsats i denne operation. De har været en uvurderlig hjælp i processen med at tage stilling til og få godkendt besætningsmedlemmerne. Det har virkelig været på en stor opgave og arbejdet til langt ud på aftenen. De har bestilt rejser og gjort, at vi har været i stand til at løse denne opgave, siger Mika Heilmann.
- I min verden er Corona-sekretariatets folk de usynlige helte.
Han retter også en tak til de tålmodige besætningsmedlemmer, som har tilpasset sig situationen.

- Vi har nogle gode folk, som i den grad har været nødsaget til at være tålmodige. De har sidder i hjemmekarantæne, og taget hensyn til alle de krav der skulle følges. De er med til at drive til, at samfundshjulet fortsat kan køre, og på den måde bidrage til samfundet, lyder takken fra Mika Heilmann.

Næste nyhed: Kangaatsiaq genåbnet for indhandling
...