You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Levering af levende fisk går forrygende

07.07.2020

Levering af levende torsk går forrygende i år. Det går så godt, at Royal Greenlands fabrik i Maniitsoq, og brøndbåden Maniitsoq har udfordringer med at følge med. Derfor skal Royal Greenlands trawler Sisimiut nu følge brøndbåden Maniitsoq, når den indhandler levende torsk i fjordene. De levende torsk skal derefter losses over til trawleren, og produceres til fileter ombord.

- Omkring 100 fiskere har i øjeblikket omkring 2000 tons levende torsk i net-bure på kysten, fra Maniitsoq i nord til Paamiut i syd. Da det er mange fisk, og strækningen lang, kan brøndbåden ”Maniitsoq” ikke følge med i at transportere fisken til fabrikken i Maniitsoq. Da fabrikken i Maniitsoq også kun kan producere mellem 300 og 400 tons om ugen, har vi fundet en anden løsning på, at få afsat de mange levende torsk, fortæller driftschef i Royal Greenland, Sten Sørensen, og fortsætter:

- Vi har indhentet tilladelse fra Selvstyret til at indsætte trawleren Sisimiut til produktion af torsk fra net-burene. Sisimiut skal nu følge brøndbåden i fjordene på kysten. Her skal fiskerne som de normalt gør, indhandle deres fangster fra net-burene til brøndbåden, hvorfra de levende torsk skal losses til Sisimiut, hvor det skal produceres til fileter.

Produktion i Maniitsoq fortsætter

Driftschefen siger endvidere, at fabrikken i Maniitsoq skal fortsætte produktionen af det delikate Nutaaq -Cod.

- Vi har fået fyldt havnebassinet ved fabrikken i Maniitsoq op med levende torsk, nok til at fabrikken kan fortsætte med at producere Nutaaq-Cod fileter i to uger. Det er i en begrænset periode og en mængde fisk der skal losses, derfor skal Sisimiut hjælpe til, indtil de store mængder fisk i net-burene på kysten er mindsket- formodentligt om to-tre uger, siger Sten Sørensen.

I 2019 blev der indhandlet og produceret omkring 2000 tons Nutaaq-Cod i Royal Greenlands fabrik i Maniitsoq. I år har fabrikken indtil videre indhandlet og produceret 2500 tons Nutaaq-Cod fra mellem 130 til 150 net-bure. Fiskeri af levende torsk formodes at fortsætte frem til november 2020.

Næste nyhed: Nyt fiskefartøj i Nuuk
...