You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Avataq slår rekorden

19.05.2020

I går mandag den 18.maj 2020 lossedes der hele 903 tons rejer fra trawleren Avataq i Sisimiut. Det er den største fangst af rejer på en tur og dermed rekord i Grønlands fiskerihistorie.

- Det kommer ikke som en overraskelse, at vi en dag ville fiske meget mere end de 400-500 tons vi normalt fisker per tur. I dag blev det så til en realitet. Vi har en last på 903 tons rejer som vi losser nu her i Sisimiut. Det er en rekordfangst, siger skipper på Grønlands største trawler, Jógvan Tróndarson, under losningen.

Avataq er Royal Greenlands og Grønlands største trawler, da den har en lastekapacitet på 2.850 kubikmeter, en længde på 82,3 meter og en bredde på 18 meter. Og så kan trawleren både fiske efter hellefisk og rejer. Med så stor en lastekapacitet var det kun spørgsmål om tid hvornår man ville fiske så store mængder som tilfældet blev på den sidste tur.

- Fiskeriet begyndte den 25.april 2020, og vi fiskede 903 tons rejer på tre uger. Vi ankom i dag for at losse lasten, hvor 18 procent af lasten skal forarbejdes til kogte og pillede rejer på rejefabrikken her i Sisimiut, mens resten er søkogte skalrejer til eksport, siger Jógvan Tróndarson.

Han har talt med andre skippere, som bekræfter at lasten er en rekord, og dermed en milepæl i landets fiskerihistorie.

- Vi ved at trawleren Markus fra rederiet Qajaq Trawl havde en last på omkring de 870 tons rejer i sidste uge og det var rekordhøjt, forklarer Jógvan Tróndarson, og roser sin 24 mands store besætning.

- Ikke at det er en konkurrence mellem rederier, men jeg er da stolt af mine folk. De har arbejdet hårdt på denne tur. De har da også armene over hovedet. Det gør os stolte at kunne bidrage til værdikæden i samfundet. Det skaber større eksport og arbejdspladser.  

Spørgsmål om tid

I de senere år er Grønlands trawlere blevet større og større. Alene i Royal Greenland er de ældre skibe skiftet ud med topmoderne trawlere som flydende fabrikker med stor lastekapacitet. Det er Sisimiut som ankom i efteråret 2019, Avataq der ankom i januar 2020, og om et år ankommer rejetrawleren Nataarnaq som bygges af Royal Greenlands datterselskab, Ice Trawl A/S.

- Vi skal til at vænne os til at trawlerne kommer ind med større mængder fisk og rejer. Avataq kan også fiske efter hellefisk, så det er bare spørgsmål om tid før vi slår rekorden igen. Måske har vi 1000 tons i lasten næste gang, siger Jógvan Tróndarson.

At trawlerne fisker mere end normalt er ikke ensbetydende med at der er større pres på ressourcen. Omvendt er det bedre for miljøet.

- Vi sparer tid og energi ved at fiske fra de nye trawlere. Vi tager længere ture ude, hvor vi før måtte sejle ind i havn og losse for at sejle ud igen. På de ældre trawlere sejlede vi fra Upernavik området til Nuuk eller Sisimiut for at losse fuld last. Nu er vi ude i længere tid, og sparer den losningstur, fordi vi vil fylde fryseren op med fisk og rejer, forklarer skipperen.

- Man kan godt sige at det mindre udledning og brug af brændstof, og dermed mere miljøvenligt. 

Tilbage til rekorden. Adspurgt om hvordan besætningen reagerer på så flot en fangst, svarer skipperen: 

- Når vi søsatte tankerne om de nye trawlere, var det med det sigte at skibene skulle kunne meget mere på alle måder. Vi satte også stor fokus på sikkerhed og arbejdsforhold på dækket og fabrikken. Der er mere plads og udstyr som gør Avataq til en bedre arbejdsplads. Besætningen vænner sig til at længere tid ude til havs, men med bedre arbejdsforhold, som gør mindre slid på kroppen. Jeg oplever dem glade og tilfredse, men ekstra meget i disse dage med udsigt til en større lønningspose, siger Jógvan Tróndarson smilende.

Avataq sejler ud fra Sisimiut i dag tirsdag den 19. maj.

Læs om Avataqs dåb: Avataq navngivet under høj sol

Se video af Avataq der losser:

Avataq der losser

Næste nyhed: Produktion af Nutaaq går nu i gang
...