You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Avataq navngivet under høj sol

21.01.2020

- Jeg navngiver dig "Avataq", sagde gudmor, Ane Louise Fleischer, hyrekonsulent i Royal Greenland, da hun navngav Grønlands nyeste og største trawler under en højtidelig ceremoni på den nye Atlantkaj i Nuuk, lørdag den 18. januar 2020.

Omkring 250 inviterede gæster og borgere trodsede den bidende kulde og overværede dåbsakten, hvor gudmoren kastede champagneflasken mod det prægtige skib. Forinden holdt Royal Greenlands administrerende direktør, Mikael Thinghuus en højtidelig tale for de fremmødte og slog indledningsvist én ting fast.
- Der har været lidt diskussion på de sociale medier, om hvorvidt Avataq nu også vitterlig er Grønlands største trawler. Nu, hvor jeg står bag talerstolen og derfor ikke kan blive modsagt, vil jeg gerne slå det helt fast: Avataq er med sine 5500 bruttoregistertons den største trawler i Grønland, sagde Mikael Thinghuus, og fortsatte:

- Og, som I kan se, så er hun med sine kurver og kongeblå farver og bølgende Royal Greenland logo også den smukkeste trawler her i landet.

Et ønske fra folkene

Mikael Thinghuus fokuserede derefter i sin tale på, at ønsket om modernisering af Royal Greenlands trawlerflåde kom fra besætningerne i skibene. Og det skete i en tid, da han for otte – ni år siden, lige var tiltrådt som administrerende direktør i koncernen, der var midt i store økonomiske vanskeligheder. 

Han fortalte specifikt om et møde med skippere og officerer i koncernen, der fokuserede på effektiviteten og produktivitet i fiskeriet, imens han var kommet til mødet for at tale om behovet for at spare penge og udskyde alle investeringer.

- Men hver eneste indlæg fra skipperne sluttede med at beskrive fordelene ved en udskiftning af vores trawler-flåde med eksempler på de mange nye muligheder, som kunne udnyttes i forhold til ændrede fiskeri-mønstre, flere fiske-dage, brug af triple-trawl, eliminering af udsmid og fuld brug af enkeltmandskahytter, sagde Mikael Thinghuus, og han fortsatte:

- Presset for en modernisering af Royal Greenlands betydelige flåde kom således hverken fra vores ledelse, fra vores bestyrelse eller fra vores ejer. Det kom fra folkene på skibene. Det var i høj grad vores besætninger, som var katalysator for det historiske trawler-investeringsprogram, som vi med leveringen af Avataq nu er halvvejs i.

Bevæget skipper

Efter navngivningen af trawleren holdt skipper på Avataq Jogvan Tróndarson en tale. Han har været med i hele processen under byggeriet af Avataq.

- Det er fantastisk at være med i denne rejse. Hårdt, men godt, og jeg føler inderligt at vi har gjort det bedste vi kan, og lagt al vores viden og erfaringer i projektet, sagde Jogvan Trondarson meget bevæget, og han fortsatte:

- Skibet som gudmor, Ane Louise Fleischer, døber i dag er et godt skib. Og at være med i dette projekt på første række, har været som at sidde i et lokomotiv, hvor toget er i et spor der kører mod destinationen. I lokomotivet er folk fra Grønland, Danmark, Færøerne, Norge, Polen Tyrkiet og ikke mindst Spanien, selve det stolte Baskerlands hjerte. Jeg må sige at være ydmyg og ikke så lidt stolt af, at være med i dette lokomotiv, sammen med gode og dygtige mennesker. Vi kan alle se hinanden i øjnene i dag og glæde os over resultatet, sagde skipper og sluttede med at sige:

- Jeg vil på besætningens vegne takke for tilliden. Vi vil gøre det som ligger i vores magt til at få gode resultater som mulig til gavn for land og rederi.

Efter dåbsceremonien blev inviterede gæste inviteret ind i varmen ombord på Avataq, hvor besætning stod for reception samt sightseeing for inviterede gæster.

Avataq åbnede senere på dagen broen for Nuuk borgere, der i anledning af dåben og Kulturnatten holdt åbent hus fra klokken 15.00 til 19:00 Og der var tilløb til Avataq, ikke færre end 2.400 gæster gik over broen til Avataq i lørdags.

Billeder af navngivningen af Avataq kan ses under teksten.

Kilder:

Foto: Inuuteq Kriegel, inkr@royalgreenland.com

Næste nyhed: Royal Greenland åbner dørene op på Kulturnatten
...