You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Fakta om Nutaaq: Få overblikket over, hvad der er sandt og falsk

24.05.2022

Sæsonen for Nutaaq-torsk er i gang, og vi har samlet fakta om projektet i denne artikel. Vi svarer på de mest stillede spørgsmål for at undgå, at forkert information spreder sig i debatten.

Nutaaq-projektet begyndte i 2015 og har i dag afgørende betydning for at sikre fiskeriet efter torsk i sommerhalvåret.

Med Nutaaq har Royal Greenland i samarbejde med fiskerne skabt en succes både på kvalitet og prisudvikling.

Royal Greenland oplever en stor tilslutning til Nutaaq, men igen i år er der spredt forkerte oplysninger i offentligheden. Derfor har vi her samlet et overblik til dig, der vil have styr på fakta.

Hvorfor startede Royal Greenland Nutaaq?

 • Det korte svar er for at forbedre kvaliteten. Historisk har udfordringen for torskefiskeriet om sommeren været, at kødets kvalitet var lav. Når fiskene søger mod kysten om sommeren, lever de blandt andet af lodder, som gør kødet løst, hvilket bliver forværret, når fiskene på traditionel vis fryses. Kødet blev førhen simpelthen løst i strukturen, når det blev tøet op til brug hos kunderne.

 • Før Nutaaq kæmpede Royal Greenland meget med kvaliteten på bundgarnsfiskede torsk, og historisk har virksomheden modtaget hundredvis af kundereklamationer fra kunder verden over, fordi kødet var af dårlig kvalitet ved optøning.

 • Det problem har Nutaaq løst ved, at torskene kommer i bure i mindst 14 dage, hvor kødet bliver mere fast, fordi maven tømmes for indhold.

 • Siden Nutaaq blev introduceret for syv år siden, har Royal Greenland modtaget markant færre kundereklamationer.

 • Det betyder i sidste ende et større salg og ikke mindst en bedre pris til gavn for fiskerne og samfundet.

Hvor mange Nutaaq-bure har fiskerne efterspurgt fra Royal Greenland?

 • Royal Greenland udlåner gratis Nutaaq-bure til alle fiskere, der ønsker at være med i projektet. Sidste år fiskede 100 personer med Nutaaq-bure, og i år har Royal Greenland påbegyndt udlån af 250 bure.

Har Nutaaq-projektet medført overfiskeri?

 • Nej, fiskeriet efter torsk om sommeren styres af Naalakkersuisut, der fastsætter kvoterne. Derefter er det op til fiskerne, om de opfisker de udstedte kvoter. Nutaaq har ingen indflydelse på antallet af tons, der bliver fisket, men derimod har Nutaaq løftet kvaliteten af fiskene og priserne.

 • Nutaaq har gjort fiskeriet mere bæredygtigt, fordi fisk, der er under mindstemålet, bliver sorteret fra i live. Traditionelt har man måtte optage alle fisk og manuelt kaste de fisk, der var for små, tilbage i havet med relativ høj fiskedød som en konsekvens.

Dør mange af fiskene i Nutaaq-projektet?

 • Nej. Fiskedød opstår kun, hvis fiskene ikke håndteres korrekt. Heldigvis er fiskerne meget dygtige, og sidste år var der ifølge Royal Greenlands oplysninger delvis fiskedød i omkring syv bure over hele sæsonen.

Hvorfor kan der i sjældne tilfælde opstå fiskedød?

 • Hvis procedurerne til Nutaaq ikke bliver overholdt, kan der opstå fiskedød. Fiskedød skyldes enten, at burerene er blevet fyldt over den naturlige grænse, som Royal Greenland har oplyst, eller burene har været placeret tæt ved elveudmundinger med ferskvand eller andre steder med lavere saltvandsindhold.

Hvem har ansvaret for fiskene hvornår?

 • Fiskerne har ansvaret for burene og deres indhold indtil de leveres til en af Royal Greenlands faciliteter. Alle fiskere, der ønsker at låne et af Royal Greenlands Nutaaq-bure, skriver under på et dokument, der klart oplyser procedurerne for Nutaaq.
Næste nyhed: Royal Greenland leverer det bedste resultat nogensinde
...