You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Nutaaq-projektet holder liv i sommerfiskeriet efter torsk

25.05.2022

Nutaaq holder bundgarnfiskeriet efter torsk i gang om sommeren, og det er meget vigtigt for fiskerne og industrien.

Nutaaq-projektet startede i 2015 og har i dag afgørende betydning for at sikre et rentabelt fiskeri efter torsk i sommerhalvåret. Det har nemlig i mange år været udfordret af svingende kvalitet i torsk som et slutprodukt.

Det fortæller Royal Greenlands produktionsdirektør Lars Nielsen.

- Vi har længe haft udfordringer med bundgarnsfangede torsk i forhold til kvalitet og sikre en ordentlig pris på verdensmarkedet. Det har Nutaaq virkelig været med til at forbedre på alle måder, forklarer han.

Den store udfordring for torskefiskeriet om sommeren er, at kødets kvalitet simpelthen er lav. Det resulterer i et dårligere slutprodukt, hvis ikke det bliver produceret som Nutaaq Torsk.

- Fiskene søger mod kysten og lever blandt andet af lodder, der gør kødet løst, hvilket bliver forværret, når fiskene på traditionel vis fryses. Kødet bliver løst i strukturen, når det bliver tøet op til brug hos kunderne, siger Lars Nielsen.

Nutaaq- det handler om kvalitet

Det problem har Nutaaq løst ved, at torskene kommer i bure i mindst 14 dage.

Her går de inden, at de kan overdrages til Royal Greenland, der henter dem og fragter fiskene til fabrikken i Maniitsoq.

- Når fiskene går i burene, tømmes deres maver for indhold, og det resulterer i fastere og flottere kød, som er markant mere attraktivt for slutforbrugeren på det internationale marked, siger Lars Nielsen.

Samtidig er Nutaaq bygget op, så fiskene ikke lider nød, så længe de håndteres korrekt, mens de små fisk bliver sorteret fra i live. En anden gevinst ved projektet er gladere kunder, der betaler en højere pris.

- Den dårlige kvalitet i de kystnære torsk, der blev fanget om sommeren, har over årene givet hundredvis af reklamationer fra Royal Greenlands kunder rundt om i verden. Derfor måtte vi gøre noget, understreger Lars Nielsen.

Siden Nutaaq blev introduceret, har Royal Greenland modtaget markant færre kundereklamationer.

Det betyder et større salg og ikke mindst en bedre pris.

Konkurrenterne falder fra

Skåret helt ind til benet giver det underskud hver gang, at der indhandles en kystnær torsk i sommerhalvåret.

- Det skyldes, at verdensmarkedspriserne på torsk helt generelt har været lave over en årrække. Det presser prisen ekstra hårdt på det kystnære torsk, fordi de i forvejen har den laveste prissætning, siger Lars Nielsen.

Det kan tydeligt ses i årene, hvor verdensmarkedsprisen er lav. Her er Royal Greenland den klart største indhandler af torsk.

- Royal Greenland har en helt særlig plads i det grønlandske samfund, og vi tager et ansvar, ikke fordi vi kan, men fordi vi vil. Det er Nutaaq et godt eksempel på, siger Lars Nielsen videre.

Du kan læse om Nutaaq her.

Næste nyhed: Fakta om Nutaaq: Få overblikket over, hvad der er sandt og falsk
...