You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Royal Greenland er klar til endnu en stærk sæson for stenbiderrogn

06.04.2022

Trods uenigheder med en enkelt fiskeriorganisation har Royal Greenland meddelt Departementet for Fiskeri og Fangst, at vi er klar til at starte sæsonen.

Alle Royal Greenlands indhandlingssteder er parate til at starte produktionen af stenbiderrogn.

Det fortæller Lars Nielsen, der er produktionsdirektør i Royal Greenland.

- Der er kurrer på tråden med en enkelt organisation, men vi glæder os til at begynde produktionen, og alle vores indhandlingssteder til stenbiderrogn lige fra Narsaq i syd til Qeqertarsuaq i nord er klar, siger han.

Fiskeriet efter stenbiderrogn kan dog først begynde, når en af de lokale fiskeriorganisationer meddeler Departementet for Fiskeri og Fangst, at fiskeriet skal starte.

- Det håber vi selvfølgelig, sker snart, lyder det fra Lars Nielsen.

Royal Greenland er klar til at tage halvdelen af kvoten

Den samlede TAC er fastsat til 1400 tons i år, og Royal Greenland er klar til at indhandle 700 tons.

De store mængder sælges på de globale markeder, og her er det udbud og efterspørgsel, som sætter dagsordenen.

- Derfor er det hvert år en balancegang mellem pris, mængde og efterspørgsel. Vi skal undgå, at der kommer en overproduktion, som kan gå ud over prisen, som vi betaler til fiskerne, forklarer Lars Nielsen.

Han understreger, at den primære opgave selvfølgelig er at sælge rognen til den bedste pris, det overhovedet er muligt at få.

- Men vi skylder også vores fiskere at være ærlige om den pris, vi kan tilbyde. Vi skal nemlig hele tiden sørge for, at vi ikke ender med at have for meget rogn på lager. Det vil presse prisen ned og kan ultimativt betyde, at vi ikke kan indhandle stenbiderrogn året efter, siger Lars Nielsen.

Royal Greenland tilbyder i år 22 kroner per kilo rogn. Det er to kroner højere end den gennemsnitlige pris endte med at være sidste år.

Europa køber det meste rogn

Når fiskerne indhandler rognen, bliver det forarbejdet på indhandlingsstederne langs kysten. Herfra bliver det sendt videre til Royal Greenlands fabrik i Cuxhaven i Tyskland.

De største markeder for stenbiderrogn ligger nemlig i Europa. Det er lande som Tyskland og Sverige, som køber en stor del af rognen.

- Vi sælger mest stenbiderrogn til detailsektoren, altså til supermarkedskæder rundt omkring i Europa, forklarer Lars Nielsen.

Fiskeriet efter stenbiderrogn slutter ved udgangen af maj.

Næste nyhed: Ny Nataarnaq efter første tur: Rigtigt fint fra start
...