You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Royal Greenland har udviklet en APP til fangstregistrering

18.12.2020

Alle har efterhånden en mobiltelefon, men det er kun ganske få mennesker i verden der har adgang til Royal Greenlands nye indhandlingsapplikation, kaldet ”Indhandling”. Appen skal lette hele processen omkring indhandling af fangster. Fiskerne og medarbejderne i indhandlingen i Ilulissat er begejstrede.

En smartphone eller en mobiltelefon er mere end blot en telefon, og er næsten uundværlig i vores dagligdag, da den kan rumme alt fra applikationer som regnemaskine, kalender, sociale medier, musik, e-mail, internet, samt adgang til bank, vejrudsigter og meget mere.

Den 6. november 2020 kunne Royal Greenland tilføje en applikation til Apples Iphone, kaldet Indhandling, og gav 21 fiskere adgang til brugen af den med henblik på implementering. Det er gået over al forventning.

Brugervenlig APP
Royal Greenlands Koncern IT-chef Lars Bo Hassinggaard, en af udviklerne bag appen, var sammen med medarbejdere i IT-afdelingen i Ilulissat for at igangsætte implementeringen.

- Appen har til formål at lette arbejdet omkring indhandling af fangst, og vi kan allerede se at appen lever op til vores forventninger. Nu skal fiskeren ikke længere ind på kontoret og udfylde en masse papirer, og vores medarbejdere skal ikke længere indtaste en masse tal. Appen simplificerer arbejdsprocessen og minimerer risikoen for fejl i indtastningerne, siger Lars Bo Hassinggaard.

Løsningen består af tre vigtige elementer; En APP, hvor fiskeren blandt andet indberetter sin fangst; En APP der sikrer vægt- og kvalitetsdata og en WEB-applikation der samler det hele og sender data til Royal Greenlands bagvedliggende IT-systemer. Indberetning baseret på fiskernes input sendes til Grønlandsk Fiskerilicenskontrol, GFLK. Fiskeren får, lige så snart hele indhandlingen er gennemført, et kontoudtog i sin APP, og har derfor et samlet overblik over sin økonomi og fangst.

- Det kan lyde kompliceret, og det har da også været lidt indviklet at udvikle appen. Det har taget os omkring to år fra idéen opstod til det færdige produkt, siger Lars Bo Hassinggaard, men skynder sig at tilføje at den er brugervenlig.

- For eksempel var en fisker ude at fiske i Isfjorden. Her indtastede han sin fangstregistrering, herunder det nøjagtige sted for hans fangst, for derefter at komme i havnen, hvor indhandlingen begyndte. En kran hejste fangsten, som blev vejet og kvalitetssikret. Kort tid efter kunne fiskeren se hvor meget værd hans fangst var, da han fik tilsendt et kontoudtog. Disse informationer kommer til fiskerne hurtigere for de fangster, der registreres via appen, forklarer Lars Bo Hassinggaard.

Udviklet til det kystnære fiskeri

Appen er udviklet specielt til det kystnære fiskeri, både til mindre fartøjer og jollefiskere, og har tre sprogindstillinger; grønlandsk, dansk og engelsk. På nuværende tidspunkt er der oprettet 35 fiskere alene i Ilulissat, og en af disse der har en profil, er jollefiskeren Henrik Jensen. Han har deltaget siden begyndelsen af implementeringen i november, og har derfor kunnet medvirke til at forbedre appen. Og det har han gjort.

- Jeg var skeptisk i begyndelsen, og mente egentlig ikke, at der var brug for en app. Men i dag fortryder jeg ikke at have fået adgang til den, siger Henrik Jensen og uddyber.

- Jeg skal ikke længere ind på indhandlingskontoret for at udfylde en masse papirer. Jeg kommer til havnen med min fangst, og kan tage hjem lige efter, hvor jeg i løbet af kort tid modtager resultatet af min fangst, og hvor meget den er værd. Det er meget godt at se udviklingen i fangsten, og det er slut med en masse papirer. Man får et overblik over hele sin fangst i løbet af tiden, kontoudtogene samles et sted, og man kan sende til ens revisor eller administrator fra appen, forklarer Henrik Jensen, som forventer at det bliver lige så nemt at indhandle, når forholdene er til fangst fra hundeslæden. 

- Når vi ankommer i hundeslæde, bliver fangsten hentet. Så skal jeg ikke ned på kontoret og udfylde papirerne. Appen er nem at håndtere og rigtig god.
Henrik Jensen har også bidraget til, at app’en tilpasses til de behov han har som fisker.

- For eksempel har jeg været med til at foreslå, at telefonnumre på medarbejdere i indhandlingen også findes i appen. Så, det hele er samlet et sted, siger han.

Medarbejderne er glade

Maren Jensen, havneformand, og Freyja Jensen, administrationsmedarbejder i indhandlingen i Royal Greenland i llulissat, bekræfter at fiskerne er glade for appen.

- Det går rigtig godt. Det der er anderledes når vi indhandler er, at fiskerne ikke længere skal op på land. De kan aflevere fangsten som vi tager, vejer og kvalitetstjekker, og vi indtaster disse tal. Fiskeren kan fortsætte med sine andre gøremål, som at rense sin båd. De og vi sparer en del tid, forklarer Maren Jensen, som har været koblet på udviklingen af appen i et halvt års tid.

Freyja Jensen forklarer, at der tit skete fejl når de skulle indtaste fiskernes tal.
- De papirer der bliver udfyldt, kan vi nogle gange have svært ved at tyde. Derfor tager det os længere tid at indtaste oplysningerne. Nu indtaster vi kun vægten og kvaliteten. Resten klarer appen og det bagvedliggende system, forklarer Freyja Jensen

Fremtiden for fiskerne

Edvard Olsen, fiskerikonsulent i Ilulissat, er glad for at implementeringen går godt. Han har været med til give input til udviklingen af appen siden februar 2019.

- Jeg blev inviteret til workshop i Århus, og derfor er det godt at se modtagelsen har været så god. Der er indtil videre registreret 35 brugere, men i højsæsonen kan det blive helt op til 100 fiskere alene i Ilulissat som tager den i brug, og interessen er der, siger Edvard Olsen.

Han fortæller, at det er mest de yngre fiskere, som har taget redskabet til sig.

- De ”ældre” fiskere er måske lidt tilbageholdende, men vi forventer også at de kommer i gang når de ser hvor let og brugervenligt systemet er. Royal Greenland kan også lease en Iphone til de fiskere der ikke har en telefon.

- Jeg ser fiskerne gå op i hvor meget de har fisket, og hvor meget de har tjent. Det er fremtidens redskab. Jeg er stolt over, at Royal Greenland har udviklet sådan en app, siger Edvard Olsen.

Også Koncern IT-chef, Lars Bo Hassinggaard ser appen som en fremtid for flere fiskere, da den kommer til at blive implementeret andre steder på kysten.

- Vi forventer at kunne inddrage fiskere i Uummannaq i januar næste år, og derefter bliver det Upernavik. Vi arbejder hårdt på at få løsningen udbredt til hele kysten, men Grønland er et stort land, siger Lars Bo Hassinggaard med et smil.

Næste nyhed: Ny Tasiilaq overdraget
...