You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Succes i tang-eventyret

23.08.2019

- Jeg tabte kæben, da jeg så at der var fyldt med sukkertang, fortæller Business Development Manager i Royal Greenland, Nikoline Ziemer, der siden efteråret 2018 har dyrket tang som forsøgsbasis ved Maniitsoq.

Nikoline Ziemer har måttet vente til foråret 2019 for at se om forsøget havde båret frugt, og heldigvis blev hun mødt med en masse tang.

Lang proces

Nikoline Ziemer begyndte at se på mulighederne for dyrkning og høst af tang i 2015. Efter flere års undersøgelse af flere projekter af høst og dyrkning af tang under rejser i Norden valgte hun at gennemføre et projekt med dyrkning af tang. Hun valgte ikke høst af vildtvoksende tang, fordi dyrket tang har en renere kvalitet, og fordi høst af tang, der vokser vildt i havet, ødelægger havbunden og kræver stor bearbejdning efter høst.

Startet i en balje

Dyrkning af tang er en proces der tager lang tid, og i første omgang starter man med en kontrolleret proces i fabrikken. En proces, hvor planterne befrugtes i baljer, før de sættes ud i havet. En proces som Nikoline Ziemer i første omgang ikke troede ville lykkes 100 procent, da hun i starten forventede en dårlig høst.

- Der var både groet sukkertang og vingetang i store mængder og de lå flot på rad og række i linerne. Helgivis var de groet alligevel, da jeg har brugt mange timer på at høste dem.

- Det overordnede mål er at dyrke tang med henblik på at sælge det til udlandet. På sigt satser jeg på at kunne dyrke 40 tons, men gerne 100 tons tang om året. Men nu får vi se, hvordan min forsøgsperiode frem til 2020 går, siger Nikoline Ziemer.

Nikoline Ziemer forbereder nu den næste sæson, hvor hun har planer om at plante endnu mere tang.

Kilder:

Foto: Nikoline Ziemer

Næste nyhed: Leverer mad og fragter frivillige til naturbrandområde
...