You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Nyt projekt skal gøre Grønland til tangdyrkende land

19.10.2022

Royal Greenland foretager millioninvestering i tangdyrkning. Håbet er at høste 32 tons til sommer, og derfra udvide markant i løbet af de kommende år.

Efter flere år med forskellige forsøg er Royal Greenland klar til at dyrke tang kommercielt.

Faktisk er der allerede investeret et større millionbeløb i et tanganlæg ved Maniitsoq. Planen er at høste 32 tons til sommer. Det fortæller Lars Nielsen, der er produktionsdirektør i Royal Greenland.

- Her i Grønland har vi en unik mulighed for at dyrke tang af meget høj kvalitet, og den griber vi nu. Vi håber selvfølgelig på en god høst, som vi både kan forarbejde selv og sælge til kunder i udlandet, fortæller han.

Anlægget ved Maniitsoq er dog blot begyndelsen.

Ambitioner om at udvide produktion mange gange

Går produktionen godt, er planen nemlig at udvide markant i løbet af de kommende år.

- Vi ser et stort potentiale i grønlandsk tangdyrkning. Det er derfor, at vi foretager den her investering. Vi håber på, at vi i fremtiden vil have en produktion, der er mange gange større end de 32 tons, vi forventer at høste til sommer, forklarer Lars Nielsen.

Det nye tanganlæg er ved Maniitsog. Der er tale om et norskudviklet system fra Arctic Seaweed, som gør det muligt at dyrke tang på 16 km line på det forholdsvis begrænsede areal, der blot er 150 meter gange 50 meter bredt.

Har været undervejs i flere år

Royal Greenlands tangproduktion ledes dagligt af biolog hos Royal Greenland, Nikoline Ziemer, der i sin tid startede projektet.

- Det er fantastisk, at vi kan dyrke tang til kommercielt brug. Det er endnu en god mulighed for at udvikle den lokale produktion og skabe bedre økonomi både for Royal Greenland og for Grønland, siger hun.

Tanganlægget blev sat op i august og er placeret 3,5 sømil øst for Maniitsoq, ved Inuttooq.

- Man er velkommen til at tage ud for at se anlægget, men man skal være opmærksom på, at der er mange tangliner i det område, og man må ikke sejle hen over anlægget, men skal sejle udenom de gule markeringsbøjer, forklarer hun.

De fire hjørnebøjer har lys på, så man også kan se dem i mørke.

Der bliver dyrket sukkertang og Vingetang, som blandt andet kan bruges til tangsalat og tangpesto.

Næste nyhed: Hidehito Narui
...