You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

To anlæg producerer på livet løs uden større mandskabsmangel

30.07.2018

Arctic Fish Greenland A/S's to anlæg i Kullorsuaq og Nuussuaq producerer på livet løs uden de store mandskabsproblemer. Produktionen går så forrygende, at tilførslen af frysecontainere næsten ikke kan følge med.

I disse dage får anlægget i Kullorsuaq tilført fire ekstra frysercontainere, siden anlægget sidste år blev overtaget af aktieselskabet Arctic Fish Greenland, hvor Royal Greenland har en andel på 70 procent.

- I år fik anlægget tilført ti nye frysecontainere. Det går så forrygende med produktionen, at vi næsten ikke mærker at have fået tilført de ti frysecontainere. Derfor får vi nu tilført fire ekstra. Hvis jeg selv kunne bestemme, ville jeg tilføre endnu flere containere, men desværre har vi ikke meget jordareal at gøre godt med, så nu må vi se, hvad vi kan gøre, siger Frederik Olsen, der er den daglige fabriksleder på fabrikkerne i Kullorsuaq og Nuussuaq. Han fortsætter:

- I vinters anskaffede vi i alt 18 snescootere til fiskerne i Nuussuaq og Kullorsuaq, som i lind strøm indhandlede hellefisk, hvor produktionskapaciteten blev fordoblet. Vi har således præsteret at indfryse i alt 700 tons i løbet af fem måneder i Kullorsuaq og Nuussuaq.

Ingen mangel på arbejdskraft

I Arctic Fish Greenland A/S, der blev etableret den 12. juli 2017, har 96 lokale fiskere og ti medarbejdere på fabrikkerne aktieandele i selskabet. Indhandlingen af hellefisk blev så hektisk på et tidspunkt, at ejerne i samråd blev enige om at indføre en landingsplan i anlæggene.

- Vi har et hold på 20 fiskere, der indhandler om mandagen, et andet hold indhandler den næste dag og så videre. Landingsplanen er lykkedes så meget, at vi vil fortsætte med at bruge den om vinteren, fortæller Frederik Olsen og fortsætter:

- Landingsplaner er værd at anbefale til fabrikker, der har svært ved at hamle op med fiskernes indhandlinger. Vi indhandler uden at miste indhandlede mængder. Da landingsplanerne blev indført i samarbejde med fiskerne, har vi ikke haft en eneste klage i løbet at året. Og når vi har noget at meddele, så sender vi en samlet sms til samtlige fiskere. Derfor er brugen af gammeldags opslag på opslagstavlerne i Kullorsuaq og Nuussuaq ved at blive uddateret.

Selvom selskabet er i konkurrence med et canadisk indhandlingsskib i Nuussuaq, der beskæftiger omkring 14 lokale nat og dag, så mærkes mandskabsmanglen ikke.

- Produktionen i Kullorsuaq går forrygende både vinter og sommer uden de mindste problemer og uden mandskabsmangel, og selvom vi af og til kan have problemer med at skaffe et aftenshold i Nuussuaq, så går det også forrygende med produktionen der. Alle medarbejderne på de to steder er lokale uden tilkaldt arbejdskraft, siger Frederik Olsen.

Anlæggene i Nuussuaq og Kullorsuaq beskæftiger op mod ti medarbejdere hver.

- Hvis jeg selv kunne bestemme, ville jeg tilføre endnu flere containere, men desværre har vi ikke meget jordareal at gøre godt med, så nu må vi se, hvad vi kan gøre, siger Frederik Olsen, der er den daglige fabriksleder på fabrikkerne i Kullorsuaq og Nuussuaq.

Sidste fredag blev fire ekstra frysecontainere blev tilført anlægget i Kullorsuaq.

Kilder:

Foto: RG Kullorsuaq

Næste nyhed: Fabrikken i Saattut lukket i tre måneder grundet opgradering
...