You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Ny topmoderne trawler på vej

30.11.2022
På billedet ses Tuugaalik, der er søsterskib til Akamaliks kommende afløser.

Royal Greenland fortsætter med at udskifte trawlerflåden med kontrakt på en femte ny trawler.

Siden 2019 har Royal Greenland løbende udskiftet trawleflåden til nye og mere moderne skibe. Det har givet øget produktionsevne, øget effektivitet, øget fleksibilitet, mindre klimabelastning og bedre forhold for besætningen på trawlerne.

En femte fabriksny trawler i den udskiftning er nu bestilt. Det fortæller Lars Nielsen, der er produktionsdirektør i Royal Greenland.

- Det er med glæde, at vi kan fortælle, at vi har bestilt endnu en trawler. Med den i flåden bliver vores fiskeri endnu mere effektivt, ligesom den vil have en bedre brændstoføkonomi og bedre faciliteter for vores besætninger, siger han.

Det er det nordspanske værft Astilleos De Murueta, der skal bygge den nye trawler. Det er samme værft, der har bygget de fire foregående trawlere.

Det er der flere grunde til, forklarer Lars Nielsen.

- Vi har været meget tilfredse med de fire trawlere Sisimiut, Avataq, Nataarnaq og Tuugaalik, og derfor fortsætter vi samarbejdet med Astilleros De Murueta. Desuden kan vi på den måde genbruge design og produktions-setup fra de foregående skibe, hvilket er med til at holde prisen nede, siger han.

Den nye Tuugaalik bliver leveret i begyndelsen af 2023.

Akamalik skal sælges

Det nye skib vil få navnet Akamalik og ventes færdigt og klar til ibrugtagelse i 2025. Det skal erstatte den nuværende Akamalik, som har været i drift siden 2001.

- Ved at udskifte Akamalik nu, hvor skibet stadig er funktionsdygtigt, kan vi sælge skibet til en fornuftig pris, der kan være med til at dække omkostningerne for den nye trawler, forklarer Lars Nielsen videre.

Akamalik bliver 82,3 meter lang, får en lastekapacitet på 2950 m3, en sejlhastighed 15 knob og får plads til en besætning på 30 personer.

- Det er både en gevinst økonomisk, men også for miljøet, fordi det i sagens natur nedbringer Royal Greenlands samlede CO2 udledning pr fanget kg, siger Lars Nielsen.

Den nye Akamalik bliver en rejetrawler, som den nuværende Akamalik også er.

Næste nyhed: Ny direktør
...