You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Vis alle nyheder Nyt fra Grønland

Bliv klogere på rejens unikke biologi

19.06.2024

Koldvandsrejer er en eftertragtet spise verden over, og Royal Greenland leverer en stor del af disse som kogte og pillede rejer. Men hvad ved vi egentlig om koldvandsrejer?

Royal Greenland har i samarbejde med erhvervsforskerstuderende Signe Vangsgaard fra Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby forsket i rejens unikke biologi. Men hvad er det, vi skal vide om rejens biologi? Vi spiser rejer dagligt uden at tænke på, hvordan rejen bliver moden til pilning, hvornår skallen bliver skiftet, og hvornår rejen er spiseklar som kogt og pillet produkt.

"Vi prøver at forstå, hvordan rejen egentligt fungerer, især når den skifter skal naturligt fortæller projektleder, Niels Bøknæs fra RG Innovation, som har fulgt projektet hele vejen.

I sit Ph.D.-projekt sætter Signe Vangsgaard fokus på rejens naturlige skalskifte, som hun mener kan hjælpe til at øge udbyttet af kødet og kvaliteten af rejen efter pilning. En seks år gammel reje bliver til en flot kogt og pillet reje, og i løbet af sin levetid har rejen skiftet skallen mange gange. Signe prøver i sit Ph.D. projekt at finde ud af, hvorledes rejepilningen kan optimeres ved at undersøge rejen før eller lige efter det naturlige skalskifte.

Målet er en højere kvalitet for kogte og pillede rejer

Royal Greenland er verdens største producent af koldvandsrejer, derfor er det nødvendigt hele tiden at kunne optimere pilleprocessen ved produktion af kogte og pillede rejer på de to store Royal Greenland fabrikker i henholdsvis Sisimiut og Ilulissat. Det er en proces, der er foregået over de sidste 20-30 år. Signe har i sommeren 2023 også været på studietur til Royal Greenland rejefabrikken i Sisimiut for at hente prøver til projektet.

Altid spændende med forskere

Royal Greenland er altid åbne for samarbejde med forskerne fra universiteterne specielt med henblik på at opnå en bedre kvalitet for de grønlandske fisk og skaldyr.

"Vi har jo ikke masser af udviklingsfolk og laboratorier samt teknikker til at måle en masse ting. Derfor samarbejder vi ofte med forskere fra universiteterne, der er dygtige til det samt har adgang til avanceret måleudstyr," siger Niels Bøknæs og fortsætter:

"Forskerne vil tit gerne arbejde sammen med os, fordi de vil gerne arbejde med nogle praktiske problemstillinger, der oftest også betyder feltstudier i Grønland. De kan godt lide sådan noget. De kan også godt lide grønlandske produkter, så det er som regel aldrig noget problem at få dygtige og effektive forskere ombord," slutter Niels Bøknæs.

Royal Greenland, ligesom alle andre fiskeproducenter i verden, følger med kravene om optimeret råvarebehandling, sporbarhed og højere kvalitet af færdigvarerne. Derfor er det nødvendigt for Royal Greenland hele tiden at forske i og udvikle optimerede produktionssystemer.

Næste nyhed: Royal Greenland godkender årsresultat for 2023 og vælger nye bestyrelsesmedlemmer
...